Fikk du ikke med deg Helge Wærøys betraktninger om fotball og VM i papiravisa sist fredag? Her har du sjansen til å kose deg med Helges fotballmeninger:

Jeg har i mange år vært erklært fotballhater! Jeg har vært møkk lei all meningsløs opphausing av dette ballspillet, klysete spillere og det jukset de legger for dagen. Jeg har også irritert meg grenseløst over alle de idiotiske spørsmålene som journalister har stilt til mange spillere som i mine øyne kun er snørrunger! Dette kombinert med trenere som virrer rundt og «sparkes» i alle mulige himmelretninger enten midt i, eller etter endt sesong, for til slutt å ende opp som «ekspert» i én eller annen form på TV, har gjort min forakt for denne sporten både kompromissløs og fullendt!

Sånn! Der fikk jeg komponert en skikkelig utblåsnings-ingress! Til Helvete med alt som heter fotball!! Eller…?

For miraklenes tid er enda ikke forbi! Tro det eller ei; men jeg begynner faktisk å bli noe som minner om «fotballfrelst», noe jeg pinadø aldri trodde skulle komme til å skje! Det er nok et godt, nærmest uendelig stykke igjen til jeg setter meg til å se på norsk; såkalt «eliteserie-fotball»; men jeg må innrømme at under dette VM så har jeg faktisk sett opptil flere kamper; og grepet meg selv i å bli regelrett revet med!

For dette er noe annet enn å se norske eliteserieklubber gampe rundt i Norge, med lag som stort sett består av «leiesoldater» enten fra Afrika eller øst-Europa! Dette er, etter min ringe kunnskap og mening skikkelig underholdning. Dette er noe annet enn å se Brann mot Sandnes Ulf, eller Rosenborg mot Odd for den del.

Her i dette VM har vi vært vitne til fart, trøkk, innsats og vilje til å vinne. Selvfølgelig har vi «sutrepeiser» i dette VM også, noen av dem oppfører seg til alt overmål som reinspikka idioter. Men det overskygger ikke det faktum at langt de fleste av kampene som jeg har sett har vært meget velspilte og underholdende.

Jeg synes også det er herlig å se at den ene «fotballstormakten» etter den andre får seg «én på kjeften» i overført betydning.

For hvem hadde vel trodd at «stormakter» i fotball som Spania, England og Italia skulle ryke ut allerede i gruppespillet og der til overmål England ender sist i sin gruppe! Portugal har; i skrivende stund nesten bare en matematisk mulighet til å gå videre.

Det er et faktum at Europa, som huser alle de ligaene som lokker til seg spillere fra resten av verden, holder på å få rundjuling av land fra nord, mellom -og Sør-Amerika.

Jeg synes det er sensasjonelt at USA sin opptreden i dette VM er signifikant bedre enn f.eks regjerende VM -og EM-mester Spania. Sensasjonelt i den forstand at vi vet at Spania; som er det første landslaget i historien, som har vunnet tre store mesterskap på rad!

Europa, som fotball-kontinent, har fått det tøffere og tøffere i de to siste mesterskapene. Vi risikerer at det i verste fall kan bli bare 5 av 13 lag som går videre under dette VM.

Lag fra Sør-Amerika, kanskje med unntak av Brasil, virker rett og slett mer sultne på suksess. Brasil er på en måte noe for seg selv, i siste kamp fremsto de til tider som en middelmådighet. Men de har en smart trener i Louis Felipe Scolari, som medfører seg en vinnerkultur av en annen verden. Han har ført Brasil til seier i 2002, pluss at laget består av enkelte klassespillere som bare med ett rykk, en finte eller en dribling kan avgjøre en hel kamp.

Det samme har forøvrig Argentina i denne lille trollmannen som heter Messi.

Jeg gleder meg spesielt over Costa Rica, og også Mexico, som jeg synes har vært strålende til tider. Og i skrivende stund så er altså følgende åttendedeslfinaler klare: Brasil-Chile, Mexico-Nederland, Colombia-Uruguay og Costa Rica-Hellas.

Jeg griper meg selv i å føle en stor spenning når det gjelder å se hva resten av dette VM vil bringe av glede, skuffelse, snørr, tårer og drama. For eksempel så skal det bli meget spennede å se om Nederland, som har vært i tre finaler i VM uten å ha vunnet, endelig lykkes! Og om Frankrike kan gjenta bedriften på hjemmebane i 1998 og gå helt til topps…

Uansett; jeg hadde aldri trodd at jeg skulle føle en «smått sitrende forventning» for hva som skjer innenfor denne idretten som jeg egentlig hater. Paradoksalt så det holder, jeg vet det; men allikevel så er det «steikandes artig»!

For selv om FIFA har «mega-svin» på skogen og det er utrolig mye svineri som forgår bak kulissene; både når det gjelder lokalbefolkning, maktspill og korrupsjon, så kommer vi ikke unna det faktum at dette VM i fotball er et utrolig godt konsept for en idrett; det er et fantastisk utstillingsvindu for fotballen. Her får man se gode idrettsprestasjoner; noe som det dessverre er langt mellom i norsk fotball! Og jeg er redd for at det kommer til å forbli slik i fremtiden også; hvis ikke det norske fotballforbundet og den norske kulturen endres drastisk!

Pressen og media fornekter seg heller ikke i dette VM. Når det gjelder Luis Suarez så er det nesten ikke måte på hvilket «monster» han er etter sin «bite-episode» mot Italia. Greit nok; han har bitt en motspiller; noe han også har gjort før. Og jeg synes det er både idiotisk og tullete. Men tross alt så er det ingen som er fysisk skadet. Suarez gjør antakelig dette ganske enkelt fordi det «svartner» for ham; men jeg har sett verre resultater av at det har «svartnet» for fotballspillere. Det har ofte resultert i brutale taklinger, lange skadeavbrekk og ødelagte karrierer.

I farten så kan jeg nevne den norske spilleren Tom Sundby som et eksempel på det. Sundby; som var proff i den greske klubben Heracles, fikk ødelagt kneet sitt av skotten Steve Nicol som regelrett klippet ham ned etter 90 sekunder i en landskap på Ullevål mot Skottland i 1988. Sundby var ute i to år (!) og kom aldri tilbake som proff. Steve Nicol fikk ikke gult kort engang…Fotballhistorien har dessverre mange slike eksempler.

FIFA burde ilegge både Suarez og hans landslag en svær; saftig bot og la ham spille videre. Deretter kunne FIFA gi pengene til fattige gatebarn i Brasil. Da ville episoden ført noe godt med seg også!

Jeg vil til slutt minne om den engelske stjernepilleren Gary Linekers nærmest legendariske utsagn: «Fotball er et enkelt spill: Du spiller i 120 minutter og så vinner tyskerne på straffer.» Sitat slutt!

Men det sa han på den tiden da Messi fra Argentina fremdeles brukte bleier og brasilianeren Neymar bare var en varm drøm hos sine foreldre…..

Best regards; Helge Wærøy (The Boss)