Border Collien Tanja er en ekte Livsgledehund, og beboerne på demensavdelingen som eieren jobber på, kappes nesten om å stryke og klappe på henne.

Tanja var utnevnt til Livsgledehund og var med eieren, Lisa Fillingsnes Grytvik, på jobb av og til. Der så de fort at border collien påvirket de eldre positivt. Så ble det oppdaget at den aldrende hunden var syk, og at hennes dager trolig var talte. For eieren ble det da ekstra trist å forlate den gamle hunden hjemme når hun dro på jobb. Så da hun fikk klarsignal for å ta med hunden på arbeid på alle vaktene sine, gjorde hun det, og det har fungert utmerket.

Gjensidig glede

- Tanja er så rolig, og vi ser at det er gjensidig glede når hun kommer. Hunden elsker å bli klødd, og de eldre lyser opp når de ser henne. Så når jeg fikk lov til å ha henne med meg, så gjorde jeg det, smiler Lisa Fillingsnes Grytvik.

- Jeg har aldri vært vant til hunder, men Tanja er så trivelig, sier Bjørg Albertsen og stryker over den silkemyke svarte og hvite pelsen. Hunden vet hvem som gir mest kos, og går i skytteltrafikk mellom de som vil ha henne inntil seg.

Tanja er jevngammel med beboerne

Odd Johansen liker også den nydelige gjeterhunden, og er snar til å rekke ut hånda for å gi litt kos når Tanja setter seg ved føttene hans.

- Jeg har alltid likt dyr, og jeg må nok ha litt dyretekke, ettersom hun kommer til meg, sier han fornøyd.

Tanja, som blir tretten år i april, sliter i likhet med beboerne på avdelingen med diverse aldersplager. Ikke så rart kanskje, når vi vet at en tretten år gammel hund av hennes størrelse kan sammenlignes med et menneske på 90 år. Dermed er Tanja «eldre» enn de fleste av beboerne på avdelingen.

Snill og forstandig

Da flere av de ansatte på Frøya sykehjem gikk Lucia i desember, slo Tanja seg i lag med dem, og med sølvglitter på hodet fikk hun være med på avdeling etter avdeling, til stor fornøyelse for alle som så henne. Eieren, Lisa Fillingsnes Grytvik, beskriver hunden som svært snill og forstandig.

- Det var spesielt en episode som rørte meg veldig. Det var en morgen Tanja fulgte meg inn på rommet til en av beboerne, og damen var veldig lei seg og satt og gråt. Hun hadde aldri vist interesse for hunden, og derfor hadde også Tanja holdt seg unna henne. Men nå gikk Tanja rett bort til damen og la hodet sitt i fanget hennes. Den gamle damen begynte å stryke på hunden, og glemte helt at hun var lei seg. Det gjorde et veldig innrykk på meg. Det var nesten så jeg begynte å gråte av å se det, sier Lisa, med blanke øyne.

DYRETEKKE: Odd Johansen er blant Tanjas favoritter på avdelingen, for Odd har alltid tid til en liten prat og litt stryking over pelsen på den snart tretten år gamle hunden.