Torsdag åpnet Hitra Kulturfestival i Meierisalen på Kystmuseet med foredrag av Rune Gjeldnes.

Hitra kulturråd har i tidligere år invitert frilufts entusiaster til kulturfestivalen.

Etter Samuel Massie med «Samuel og bestefar» og Lars Monsen, ble det denne gangen Rune Gjeldnes sin tur.

– Under fjorårets festival hadde vi allerede invitert Gjeldnes, men det ble dessverre avlyst grunnet forsinkelser ved restaurering av kinosalen. I år kom muligheten igjen, og vi ventet spent på hva han ville komme med, sier leder Hitra Kulturråd, Silvio Krauss.

Ved ankomst torsdag ettermiddag, kom en entusiastisk Gjeldnes inn døra på Kystmuseet. Han hadde aldri vært på Hitra tidligere, og var overrasket over hvor vakkert det var her på øya.

Foredraget dreide seg om hans tre største turer gjennom Grønland, Nordpolen og Sydpolen - de tre største is områder i verden.

Rune Gjeldnes er den eneste i verden som har krysset både Nordpolen og Sydpolen på ski uten etterforsyninger, samt Grønland på langs. På ekspedisjonene over Grønland og Nordpolen, var han sammen med spesialsoldat Torry Larsen. Sydpolen gjennomførte han alene i 2006 -  verdens lengste skitur, hele 4804 km i nitti dager.

– Gjeldnes hadde en levende måte å fortelle om sine opplevelser, og sammen med bildefremvisningen fikk vi som satt i salen bli med på reisen til arktiske områder. Det var ekstra spennende å høre om den mentale og fysiske forberedelsen, samt hvordan han holdt motivasjonen oppe under ekspedisjonene, forteller Krauss.

Publikum fikk også høre hvordan han forberedte seg i ungdomsårene for å bli spesialsoldat i marinejegerkommandoen, og hvordan disse ekstreme turene ble planlagt i samarbeid med forsvarets spesialkommando.

– Det var interessant å høre hvor mye et menneske klarer ved å bruke sin maksimale muskelstyrke kombinert med ekstrem viljestyrke.

Det ble mulighet for å stille spørsmål etter foredraget. Interesserte lurte på hvilket utstyr man trenger for å gå på ski i 55 kuldegrader, og hvordan Jan Baalsrud klarte å overleve på flukt under krigen.

– Kvelden var innholdsrik og interessant. Fornøyde tilhørere gikk engasjert ut av Meierisalen, og stoppet opp i kiosken for å kjøpe bøker om Gjeldnes sine ekspedisjoner. Foreleseren selv var imponert over den flotte kinosalen og lokalene til Kystmuseet generelt. Han takket for å bli invitert til kulturuken, og vil gjerne komme tilbake ved en senere anledning for å fortelle om andre ekspedisjoner han har gjennomført.

Også naturen her i Hitra gjorde inntrykk på Gjeldnes. Siste kommentaren han hadde før han kjørte var: - Hit må jeg tilbake for å oppleve den flotte naturen dere har her på øya!

– Hitra Kulturråd takker Rune Gjeldnes for en innholdsrik kveld. Vi kommer til å fortsette kulturfestivalen neste år med et bredt spekter av kulturarrangement; Konserter, kurs og noe friluftsliv, sier Silvio Krauss.

Foredraget dreide seg om hans tre største turer gjennom Grønland, Nordpolen og Sydpolen - de tre største is områder i verden. Foto: Hitra Kulturråd
Rune Gjeldnes er den eneste i verden som har krysset både Nordpolen og Sydpolen på ski uten etterforsyninger. Foto: Hitra Kulturråd