- Å ha muligheten til å bruke praktisk pedagogikk er en av flere fordeler av å ha en skole med kun fem elever. Det mener Knut Mauseth som driver Kvenvær oppvekstsenter. Og gjennom stiftelsen Norsk Kulturarv, fikk elevene selv sette opp en minnesmarkering for en bronsaldergrav på Vardheia. Nord for Kvenvær sentrum på Hitra. Stiftelsen driver et prosjekt som heter «Rydd et kulturminne» som skolen fikk delta på. - Det gjør at vi kan ta med elevene ut og gjøre praktiske aktiviteter, som er forankret i læreplanen. Her fikk de bruke informasjonssamling, matte, kunst og håndverk og så videre, sier Mauseth.

- Tullebukk

Elevene fikk styre hele prosessen på egen hånd, mens læreren passet kun på tiden som ble brukt og gav råd hvis elevene trengte det.- Jeg samla inn informasjon og sånt, forteller Odin Mauseth (10), som fikk hjelp av lokalhistoriker Ingvar Klingenberg. Historikeren kvalitetssikret også informasjonen som elevene hadde samlet inn. - Ingvar ba oss gjette hva han hadde sett på fjellet og hele klassen lurte fælt på hva det kunne være. Vi tippet dyr som elg eller rein, men han sa det stod en hel reinflokk der. Hadde han hatt bilen sin der kunne han sikkert ha fanget dem, men den var tom for bensin. Han påstod han ikke hadde bedt nok til Bilguden og at det var grunnen til at den ikke startet.- Så ba han oss tenke på hvilken dag det var og da kom vi på at det var første april. Han er en sikkerlig tullebukk, slår Odin fast.

- Kan ødelegge husene

De andre oppgavene var regnskapsfører, som Lene Helsø tok seg av. Emil Mauseth (8) ringte rundt til firma for å samle inn anbud på skiltet de skulle lage. Niklas Wirva (8) bestemte hvor informasjonsskiltet skulle stå og malte også steinene formet som pyramider, som ledet opp til graven. Nora Burø (8) avgjorde hvordan stien opp til graven skulle bli. - Det var viktig at steinene var plassert riktig, for hvis ikke vil skiltet bli blåst bort, sier Niklas mens han retter på steinene og vinden suser rundt oss. - Skiltet kunne jo ha blåst bort til husene på den andre siden der, skyter Odin inn og peker på noen hvite hus i distansen. - Det hadde jo blitt kjempedyrt for oss, så vi må sikre skiltet godt, konstaterer Niklas.