12. og 13. november kommer filmanmelder Ida Madsen Hestman til Hitra for å holde workshop i filmanmeldelse.

Fagleder ved Hitra Kino, Maida Eirheim, forteller at workshopen er en del av Ungdomsprosjektet, hvor ungdommer ser og anmelder filmer.

– Det er i utgangspunktet et ungdomsprosjekt, med støtte fra Norsk Filminstitutt, hvor ungdom ser filmer og skriver filmanmeldelser av de. Vi har holdt på med det en stund, og som en forlengelse av det skal vi nå ha en workshop med en filmanmelder, sier hun.

Workshopen er gratis og har 10 plasser, og Eirheim sier at det fortsatt er noen ledige.

– Workshopen vil handle om hvordan å tenke rundt å skrive en filmanmeldelse. Ida har vært i kontakt med noen av ungdommene som skal delta, og former workshopen rundt det de er interessert i. Hun har fått informasjon på hva vi har holdt på med. Vi er veldig fornøyde med å få henne hit.

Workshopen er for ungdom fra 14 år og oppover.

– De som er med på workshopen er hjertelig velkommen til å bli med videre i ungdomsprosjektet. De som får anmeldelser på trykk i Hitra-Frøya får gratis kinobilletter, sier Eirheim.

Ida Madsen Hestman er filmkritiker, journalist og medieviter, og kommer til Hitra i november for å holde workshop om filmanmeldelse. Foto: Ihne Pedersen / TBATBA.NO

Ida Madsen Hestman er filmkritiker, journalist og medieviter, og har blant annet skrevet for VG, NRK og filmmagasinet Montages. Hun er også musikkritiker i Klassekampen og grunnlegger av kulturplatformen TBATBA.NO.

Hun forteller at hun ser frem til å komme til Hitra for å holde workshop for ungdommene her.

– Det er alltid gøy å møte unge folk og lytte til hva de har å si, så denne workshopen er like mye en samtale. Jeg lærer mye av å være rundt omkring i Norge, og kanskje får jeg et innblikk i noe av kulturen på Hitra.

Hun tror det er viktig å reflektere rundt det man blir utsatt for av kulturuttrykk hver dag, slik at man får en bedre forståelse for hva som er bra og dårlig med det man ser, og hvorfor vi tenker som vi gjør.

– Jeg tror det er viktigere enn noen gang at unge reflekterer rundt hvordan vi ser og lytter til kulturuttrykk. Man blir jo utsatt for det konstant, alt på TikTok er jo audiovisuelle formater, og det er kjempeviktig at man tenker rundt det vi ser på. Slik blir vi også bedre på å forholde oss til det som skjer i samfunnet.

– Særlig er det viktig i en tid der det kuttes i anmeldelser, og vi stadig henvender oss mer til venner for anbefalinger, og der man har litt fort lett for å bare mene at noe er dårlig bare fordi man ikke liker det eller blir provosert over det. Det er her det er interessant å diskutere hvorfor, sier hun, og utbroderer videre:

– Kulturen har mange oppgaver i samfunnet - den skal speile samfunnet, den skal underholde, men den skal også provosere og utfordre oss. Ved å trene på vår evne til å kunne diskutere og sette ord på hva kulturen gjør med oss, og trene nysgjerrigheten vår, får vi også et mer åpent sinn i møte med nye inntrykk, og evner å være mer tolerante. Den evnen er kjempeviktig å ha i en tid der også mediene selv bidrar til polarisering i samfunnet og store forskjeller.

Hestman er også en av initiativtakerne til den nye musikkfilmfestivalen Sonisk i Trondheim, som går av stabelen siste helga i oktober.