Etter fjorårets underskudd, har det hersket tvil om årets Jorddunsfestival ville bli en realitet. Men Frode Reppe kan berolige om at det blir festival også denne sommeren.

Datoene for årets festival er 19-21 juli.  Jorddunst 2012 vil få det samme formatet som festivalen i 2011, kanskje med noen færre band.

- Når det gjelder profil, så vil denne heller ikke bli endret vesentlig. Vi kan ikke gi opp håpet om at publikummere også i Trøndelag kan tenke seg å høre noe annet, mener Reppe.

De tre første bandene er nå klare. Her er en liten presentasjon:

Daniel Nordgren

Med sin unike karakter og sitt særegne one-man-band tar aniel Nordgren publikum med seg på en musikalsk ferd bestående av alt fra trommer, gitar, harmonica og kazoo. Daniel Norgren har tydelig hentet inspirasjon fra band som Bob Log III, Son House og Tom Waits, hvor han tar med seg de beste elementene fra gammel førkrigs-blues, rå soul, gospel og garasjerock.

I 2007 gav han ut sin første plate Kerosene Dreams, som fungerte som et eksperiment hvor han spilte alle instrumentene selv, og platen ble kåret til et av Sveriges beste album samme år. I 2010 kom tredjeplaten med det finurlige navnet Horrifying Deatheating Bloodspider, som også mottok flotte kritikker i svensk media. På tampen av fjoråret gav han ut EP’en «Black Vultures» også til strålende tilbakemeldinger.

Graveyard

Svenske Graveyards andre album «Hisingen Blues» gikk rett til topps på de svenske albumlistene da den dukket opp i platehyllener. Den blir nå sett på som et av årets viktigste Skandinaviske plater av svært mange. Albumet ble produsert av Don Alsterberg som står bak blant annet José Gonzales, Soundtrack of Our Lives og The International Noise Conspiracy, for å nevne noen.

Det er ingen grunn til å la seg skremme av navnet, for Graveyard er alt annet enn dystert. En kombinasjon av blant annet Led Zeppelin, Black Sabbath og Rolling Stones, gjør bandet seg til noe helt eget. Med skitne og tunge gitarer, toppet med en helt eksepsjonell vokalprestasjon og tung suggerende komp, har bandet markert seg som et knakende dyktig band, både live og på plate.

Graveyard oppstod i kjølvannet av bandet Norrsken, som la inn årene i 2000. Etter et par andre ulike konstellasjoner, ble Graveyard endelig dannet i 2006. Bandet har i ettertid varmet opp for rockeguder som Mötorhead, Iron Maiden og Clutch, i tillegg til å ha deltatt på den anerkjente bransjefestivalen SXSW i Texas.

Graveyard vant både P3 Guld og Grammis for årets beste hard rock/metalplate for Hisingen Blues

Real McKenzies

I følge frontfigur og vokalist, Paul McKenzie, fra Kanada, startet han bandet i 1992 etter å ha vært på en fest hvor han hørte Sex Pistols i ett rom og den tradisjonelle skotske poeten Robert Burns i ett annet. Og det er vel ingen tvil om at The Real McKenzies høres ut som nettopp det; en keltisk cocktail av rock, punk, folk og selvsagt en stor dæsj med whiskey! Med en spilleglede og en unik historieformidling, greier The Real McKenzies å få en «vanlig» låt om sprit og fest om til noe særdeles originalt og hyggelig.

Bandet har naturlig nok avstamninger fra Skottland, og tar med seg kilten og sekkepiper som et viktig virkemiddel i musikken. Man kan med fordel sammenligne med lignende band som Dropkick Murphys og Flogging Molly. Bandet har gitt ut åtte studioalbum, og allerede i mars i år kan vi vente oss deres splitter nye utgivelse «Westwinds».

I løpet av de siste 18 årene har bandet tilbragt store deler av tiden sin ute på turne, og har besøkt de fleste delene av verden, en rekke ganger. I tillegg har de delt scene med band som NOFX, Rancid, Metallica, The Misfits med mer.

Graveyard
Daniel Nordgren