Hitra kino har ungdommer som anmelder nye filmer. Her er deres vurdering av Wakana. (Filmen vises på Hitra kino søndag )

Black Panter: Wakanda Forever

Lenge leve kongen

Den sørgelige nyheten om at kong T’ Challa har dødd, har stor påvirkning på alle innbyggerne i Wakanda, men ingen sørger like tungt som moren og søsteren. Dronning Ramonda er i et møte med myndighetene, som ønsker at løftet som kong T’ Challa ga i forrige film skal innfris. Løftet var at Wakanda skulle gi litt av Marvel-universets sterkeste metall, som heter vibranium (som det påstås bare finnes i Wakanda), til dem. Dette nekter dronningen å gjøre fordi hun frykter hva de kommer til å gjøre med det. Dessuten forteller hun at det er flere militærstyrker som har prøvd å stjele vibranium fra Wakanda, men av de som har prøvd seg, har ingen klart det.

En mystisk forsker har laget en maskin som klarer å finne vibranium og maskinen har funnet en bit i havet, så derfor bestemmer et amerikansk forskingsskip seg for å hente biten. Men dessverre for dem er vibranium-biten bevoktet av en undersjøisk sivilisasjon med en sterk leder med vinger på ankelen ved navn Namor (Tenoch Huerta).

At hovedrollen fra første filmen, Chadwick Boseman dessverre døde av kreft i 2020, har gjort at regissør Ryan Coogler og manusforfatter Joe Robert Cole måtte endre på hvilken historie de ønsket å fortelle. Det har resultert i at   Shuri søsteren til T’ Challa spilt av Letitia Wright har fått hovedfokuset i filmen. Min menig er at dette konseptet funker veldig bra, og regissør og manusforfatter har klart å lage en god gjennomtenkt historie. Det er også mange kjente ansikt som returnerer til sinne faste roller. Noen få eksempler på det er Danai Gurira som Okoye, Lupita Nyong’o som Nakia og Winston Duke som M Baku. Men det er også mange nye ansikt i denne filmen slik som Tenoch Huerta som spiller Namor, en mann som både kan svømme raskere enn en reser båt og fly nesten like fort som et fly. Dominique Thorne spiller Riri Williams et 19 år gammelt geni. Det er også noen små overraskelser jeg skal holde hemmelig.

Marvel filmer har et rykte på seg for å ha veldig gode visuelle effekter, og Wakanda Forever står til forventingene. Uansett hvilken scene det er, om det er en slåss-scene eller en undervanns-scene, føles de troverdige. Dialogen mellom skuespillerne flyter lett, og skyggene i filmen er animert til perfeksjon så de framstår som helt ekte. I noen scener hvor det skjer mye action er det noen ganger slow-motion, så det skal bli lettere å ta inn alt som skjer. Sammen med godt gjennomtenkte kameravinkler gjør dette at kamp-scenene oppleves som intense og dramatiske. Enkelte scener er spenningen til å ta på.

Den anerkjente komponisten Ludwig Göransson som komponerte musikken til forgjengeren, står for lydbildet til oppfølgeren. Han har virkelig gjort en utmerket jobb. Musikken forsterker følelsen av sorg i forbindelse med kongens død, og den intense musikken i scener hvor heltene blir jaktet på gjør at spenningen blir nervepirrende.

I løpet av filmen får vi også se Shuri’s utvikling fra å være i dyp sorg, til hun blir wakanda nye beskytter. Man kan virkelig føle på sorgen over tapet og den manglede tilstedeværelsen til T’ Challa, men ikke minst den faktiske Chadwick Boseman i løpet av filmen. I kongens begravelse er det vanskelig å ikke felle en tåre når man tenker på et en legende ikke lenger er med oss.

Terningkast 5.

Skrevet av Andreas Tranås.

(L-R): Alex Livinalli as Attuma and Mabel Cadena as Namora in Marvel Studios' Black Panther: Wakanda Forever. Photo courtesy of Marvel Studios. © 2022 MARVEL. Foto: Marvel Studios / Marvel Studios