- Vi nærmer oss 100 medlemmer i øyregionen, og vi er nå flere som jobber frivillig på mange plan i organisasjonen, sier Gunhild Riiber i Frøya Hitra lokallag av Human-Etisk Forbund.

Etter at lokallaget har ligget nede i ett par år, er det et et entusiastisk styre som møter lokalavisa, og vil fortelle om hva de har på gang på Frøya og Hitra.

Skal arrangere navnefester

Akkurat nå står forberedelsene til vårens humanistiske komfirmasjons-arrangement i sentrum. Men laget ser at de snart vil kunne gi lokal mulighet til en annen seremoni: navnefest. Dette er humanetikernes alternativ til den kristne barnedåpen.

- I løpet av vinteren har jeg fått flere henvendelser fra folk som ønsker navnefest for sine barn. Nå er det like før vi har på plass et navnefest-utvalg, og målet er at vi til neste år han holde navnefester: en på Frøya til våren, og på Hitra til høsten, forteller leder i lokallaget, Frank Robert Holm.

Uformelle treff

Laget ønsker å gjøre seg mer synlig i lokalsamfunnet. Humanistisk uke arrangeres i september, og da planlegger de ett treff hvor befolkningen kan bli mer kjent med hva Human-Etisk forbund står for. Videre planlegges det mindre uformelle arrangementer.

- Det kan bli quizer og turer. Dette skal være åpent for alle, ikke bare for medlemmer. Det skal være for folk som ønsker å være sammen med andre humanister, sier Gunhild Riiber.

Politiske oppgaver

Norge er blitt et flerkulturelt samfunn, med mange ulike religioner og stadig flere som regner seg som ikke-religiøse. Men likevel er mye av «infrastrukturen» rundt viktige markeringer i livet fortsatt bygget på det kirkelige.

- Ett eksempel er mangelen på livssynsnøytrale seremonirom i kommunene våre. Her har vi en jobb å gjøre overfor politikere og administrasjon, sier Gunhild Riiber.

Likestilt

- Det er ikke alle som synes det er greit å ta til takke med et trekvitt grendahus hvis man skal ha en begravelse utenfor kirka. Det er også andre sider ved blant annet kommuneplanene, der vi ser at vi har en jobb å gjøre for at vi, og andre religioner, blir likestilt i forhold til det kirkelige, sier Frank Robert Holm.