Statssekretær Roy Angelvik svarte 19. mai på min uttalelse i avisa om at oppdrettsnæringen må reguleres strengere.

Jeg vil si takk til Angelvik for et grundig tilsvar. Min kritikk mot dagens trafikklyssystem er ikke først og fremst rettet mot håndteringen av lakselus, men mot alle de miljømessige følgene av lakseoppdrett som ikke reguleres av denne ordningen. Dersom oppdrettsnæringen skal bli en næring for framtida må kontrollregimet omfatte alle miljøaspekter.

Angelvik påstår at trafikklyssystemets grense for dødelighet på villfisk går ved 10 prosent. Det som underkommuniseres er at det da bare er snakk om å fryse veksten ved den aktuelle lokaliteten, som i praksis betyr at driften kan pågå som før. Kravet om 6 prosents reduksjon av biomassen i merdene inntrer først ved 30 prosents dødelighet på villfiskyngel. Jeg fristes til å spørre deg, Roy – har du ikke lest din egen forskrift?

Mørketallene for rømt oppdrettslaks anslås av havforskningsinstituttet å være store, og det er bare en liten andel av innmeldt rømt fisk som fiskes opp. Prinsippet om at forurenser betaler vil først fungere når all laks er merket og dermed sporbar tilbake til produsent.

Din påstand om at oppdrettslaksen ikke forurenser genmaterialet til villaksen strider mot all etablert kunnskap på feltet. Senest 24. april kunne en lese på forkskning.no at «– Når rømt oppdrettslaks gyter sammen med villfisk, får det konsekvenser for hvilke genetiske egenskaper avkommet får og hva som skjer med bestanden». Selv om naturen har en viss evne til å luke ut oppdrettsgenene, risikerer vi at de ville laksestammene på sikt utryddes, gitt dagens tilsig av rømt oppdrettsfisk. Mener du dette er akseptabelt?

Så til kobberutslippene: Hvordan kan det ha seg at vi fortsatt i dag aksepterer at det brukes kobberimpregnering i laksemerdene? I hvor mange fjorder skal vi la økosystemene dø som følge av kobberforgiftning før det tas grep?

Det er flere andre problemstillinger som her ikke er nevnt, som blant annet dumping av kjemikalier brukt i lusebehandling. Jeg vil komme med en bestilling til deg Roy, fordi jeg tar deg seriøst når du sier at «Havbruksnæringen har aldri blitt stilt ovenfor så strenge krav som den gjør i dag, og bør være forberedt på enda strengere og tydeligere krav fremover».

Hva slags politiske føringer vil dere legge overfor oppdrettsnæringen for å oppnå:

- Reelt bærekraftig fôrproduksjon

- Ingen utslipp av kobber

- Ingen utslipp av miljøskadelige lusemidler

- Ingen skader på bestander av villaks og sjøørret som følge av oppdrett

Dere har gjort en del riktig de siste årene, men langt fra nok. Store og grunnleggende problemstillinger gjenstår å løse. Jeg ser det som min og MDGs rolle å stadig minne næringen, og dere som er i posisjon til å styre den, om de vedvarende miljøproblemene som følger med dagens drift.

Kystens økonomiske grunnlag består av mye mer enn lakseoppdrett. Friske økosystemer i havet er vår viktigste, evigvarende ressurs. Vil vi kunne bygge fremtidens velferdsstat hvis naturgrunnlaget er skadet eller ødelagt?

Ask Ibsen Lindal

Mannlig talsperson for MDG Trøndelag