Helvetes vær. Enten er det så tørt at det begynner å brenne i lyngen bare en puster på den, eller så regner det som i syndflods dage. Og skulle nå sola komne fram, er det også en annen som dukker opp, nemlig nordavinden. Og dette utsetter en seg for og det frivillig? Men det er ikke bare vær på Frøya. Det er også noe som heter Norges handikapforbund, avdeling Frøya og Hitra. Og det er noe som heter sommerfest. Nå kom ikke så mange fra Hitra, uvisst av hvilken grunn. Men en utflytta hitterværing er med i styret, og hun var der. Men kom, kom. Et medlemskap vil du ikke angre på. Vi har det rett og slett artig sammen, og det lokale laget prøver å bidra til å virkeliggjøre forbundets visjon: Norges Handikapforbund ønsker et samfunn for alle, der funksjonshemmede har de samme mulighetene som andre til å leve i tråd med egne ønsker, evner og interesser.

Her gjelder det å følge med i de politiske prosesser og se til at kravet til universell utforming etterleves. Så er det for funksjonshemmede som for alle mennesker, vi ønsker alle å høre til et sosialt fellesskap , og vi ønsker å ha arenaer der vi kan treffes og ha det hyggelig ig interessant sammen. Og nå altså, i dette helvetes veret, ble lagets sommerfest avholdt i en nydelig brygge på Nord- Dyrøya. Her ble spist og drukket grundig og godt, praten satt løst, sangen løftet taket, gitarstrengene fikk prøvd seg, vitsene fikk opp latterdøra, vi fikk høre " kva ein bør krevja av eit dana menneskje" , en refleksjon av en frøyværing fra en av grendene våre i 1919 og ord fra elevmunn.

Hovedretten var bacalao. Kokken var selvsagt Ulrik Dragsnes. Forretten ble servert av røykalaksspesialist Ivar Martin Johansen. Ruth Sjøvik Johansen leder laget og ledet festen og et samlet styret sto bak denne årlige sommerfesten som alle gleder seg til. Hvem var handikappet da? Æ veit itj. En må jammen spørre hva det er å være handikappet når livslyst, glede og livskvalitet tyter over i denne forsamlingen. En ser nesten mer av funksjonsdyktighet i denne forsamlingen enn i mange andre. Og hvilke lag greier å samle så mange til sommerfest og høstfest og årsmøte ( med skrei, læver og rogn).

Laget vokser stadig etter 38 år. Du er hjertelig velkommen. Det er ikke krav til grad av funksjonshemning, og støttemedlemmene er mange. Og laget trengs for å arbeide for visjonen også for de som ikke har mulighet til å komme på festen. Må til slutt nevne loddsalget. Det gikk unna. 36 deltok på festen. Det ble solgt lodder for 7000. Masse gevinster som vi alle selvsagt hadde med.

Jeg vil takke lagets leder, lagets styre og lederens mann for denne artige kvelden. Og så har diverse grender her på Frøya diverse rause onkler og tanter enten det er klingende mynt eller fast eiendom. Det synes jeg vi må vise vår glede over. Gode tanker til dem alle. Og takken nå går til det rause paret som i år som i fjor lot oss få låne deres private brygge. Og så helt til slutt. Rita Hovde takket for maten. Hun spratt opp etterpå og pep: "Æ glømt å takk ferr forretten, laksen". Hvorpå Ivar Martin repliserte: " Laksen e oppeti. E itj meir å sei om deinn".

Takk til alle gamle og nye bekjentskaper. Dere gjorde absolutt også festen.

Anne Marie Dranger Bachen

Flere meninger finner du på våre debattsider hitra-frøya.no/meninger

Noe på hjertet? Send oss en epost på post@hitra-froya.no