Det fiskeripolitiske utvalget i Frøya Venstre har i likhet med mange andre tatt til orde for et sterkere vern av kysten og sjøområdene mot forurensing, særlig med hensyn til opphopning av plast med lang nedbrytningstid, og mikroplast som tas opp i næringskjeden. FNs miljøprogram har beregnet at verdenshavene tilføres åtte millioner tonn plast årlig.

Dersom det ikke treffes tiltak for opprydding, vil det være med plast enn fisk i verdenshavene innen 2050. Dette er et skremmende scenario.

Dette er en utfordring som må løses internasjonalt. Men også lokale tiltak er viktige. Derfor må det gis en uforbeholden anerkjennelse til lokalt næringsliv, frivillige tiltak, skoleklasser og andre som deltar i en dugnad for å rydde strender og sjøområder for plastavfall. Lokale myndigheter kan bidra med tiltak som stimulerer oppryddingsarbeidet.

Det forskes på ny teknologi for å løse problemene med plast som flyter omkring i verdenshavene. Sentrale norske myndigheter bør derfor følge opp sitt engasjement i et forpliktende internasjonalt samarbeid, både praktisk og økonomisk, for å løse dette overhengende miljøproblemet.

Det fiskeripolitiske utvalget i Frøya Venstre,

Arild Jan Holmen, leder.