- Ikke la lakseeventyret på Hitra og Frøya bli til mareritt i Brasil

Meninger

Når du spiser et deilig, ferskt laksestykke, tenker du på hvor laksen kommer fra? Den norske laksen – «framtidens proteinkilde» og «det bærekraftige alternativet til kjøtt» – er nemlig ikke så norsk som vi liker å tro.

Drøyt 16 prosent av fiskefôret består av soya fra Brasil. En fersk rapport gitt ut av Regnskogfondet og Framtiden i våre hender viser at leverandørene av soya til norsk oppdrettsnæring handler soya fra selskaper som har avskoging, miljøforurensing og brudd på menneskerettighetene i sine leverandørkjeder. Det er uholdbart!

Flere meninger finner du her

Uansvarlige vekstambisjoner

Dette er strukturelle problemer ved soyaindustrien i Brasil. 75 prosent av verdens soyaproduksjon går til dyre- og fiskefôr og etterspørselen er økende. Norge er verdens største lakseprodusent. Lakseoppdrett blir trukket frem som et viktig bidrag til norsk økonomi og Regjeringen har ambisjoner om at produksjonen skal femdobles. Om ikke fôrsammensetningen endres, vil det føre til en femdobling av soyaforbruket. Det er ikke bærekraftig.

- Tenk, så mye bedre laksen vil smake når den ikke har bidratt til å ødelegge miljø og true menneskerettigheter i Brasil, mener Regnskogsfondet. 

 

Næringen må strekke seg lenger enn sertifisert soya

For å unngå å bidra til en industri som er ute av kontroll må den norske oppdrettsnæringen redusere sitt soyaforbruk, til fordel for bærekraftige alternativer. I den grad det fortsatt kjøpes soya, må det stilles strengere krav til aktørene det handles med og de må være åpne om hvor soyaen de kjøper er dyrket.

Tenk, så mye bedre laksen vil smake når den ikke har bidratt til å ødelegge miljø og true menneskerettigheter i Brasil!


Andrea Raugland

Administrasjonskonsulent

Regnskogfondet