Meninger

- Vindkraft, bestemor og onkel politi

Meninger

I det siste har Frøya og frøyværingene fått markert sin motstand mot vindmøller. Jeg vet ennå ikke om jeg er for eller imot vindmøller. Men jeg har innvendinger mot å bruke begrepet park når det i realiteten et industriområde.

Trønderenergi fokuserer på det grønne skiftet med en iver som tyder på at man har stuvet bort et kullkraftverk i en eller annen bortgjemt fjordtarm langt fra allfarvei. Det hadde vel ikke vært så overraskende med tanke på at oljefondet investerer i utenlandske kullkraftverk. Men så vidt meg bekjent er norsk energiforsyning basert på vannkraft som skulle være rimelig grønn og miljøvennlig. Hadde det ikke vært en ide å ruste opp vannkraftverkene før man bygger vindmøller på hver eneste fjelltopp.


 

Men som kjent ble det gjort et vedtak i kommunestyret på Frøya som førte til at oppstarten ble stoppet. Og Trønderenergi med kameratgjengen Gjærsvold, Eidem, Skjærvik ble visst særdeles skuffet over stoppordren fra kommunen. Dermed klagde de sin nød til sine øvrige venner, skal ikke se bort fra at det ble felt en tåre heller. Jenssen syntes nok synd på vennene og satte til side den fæle kommunens vedtak til side. Godgutten tenkte nok også at han kunne ta smellen som NVE og departementet skulle hatt

Trønderenergi kunngjorde at de ville sette i gang, denne gangen med politiets hjelp. TE hadde fått det for seg at Frøya er full av kriminelle terrorister kamuflert i fargerike friluftsantrekk, kanskje uniformen til og med er vanntett. Bevæpnet til tennene med strikketøy, termos og kaffekopp. Kanskje er det de to skjeggete turguidene som virkelig skremte TE, som kjent har enhver mulla med respekt for seg selv skjegg.


 

Det er ikke vanskelig å forstå at TE søkte hjelp hos politiet. Ansamlinger av kaffedrikkende bestemødre med strikketøy, gamle gubber og en og annen ungdom i slutten av puberteten er særdeles skremmende. Det vet jeg av erfaring da jeg bor sammen med særdeles skremmende eksemplar av arten bestemor. Risikerer å bli holdt i ørene hvis jeg ikke oppfører meg.

Jeg ser for meg følgende situasjon. TE sin planlegger våkner en tidlig morgen, da kommer planleggeren på at fristen for oppstart av bygging på Frøya er i ferd med å løpe ut. Kaldsvette bryter ut i pannebrasken, her må noe gjøres. Helst før frøyværingene oppdager hva som er i ferd med å skje. Kanskje kan tabben kalles kriminell dumskap. Det er ikke rart at TE måtte få hjelp av onkel politi.

Med tanke på at Frøya er en utkantkommune responderte de blåkledde raskt og innfant seg rimelig fort i Nessadalen, for å sjekke ut at bestemor forholdt seg rolig. Feltryktene vil ha det til at hundepatruljen måtte stå å vente på Hamarvika. Sannhetsgehalten i ryktet skal ikke jeg gå god for. Men det man bringer med seg av utstyr på slike ekskursjoner er man beredt til å ta i bruk mot folk.

Men tilbake til onkels responstid er den særdeles imponerende både på Frøya og på Fosen. Jeg har tenkt litt over onkels responstid. Jeg har ringt etter onkel ved en anledning. Det var for å rapportere uvettig kjøring på gangfeltet ved en lokal skole i skoletida. Men onkel dukket aldri opp for å stoppe galskapen.

FLERE MENINGER FINNER DU HER

Det har vært flere episoder her ute på den ytterste foreløpige nakne ø, hvor liv og helse har stått på spill. Og man virkelig kunne hatt bruk for en stor sterk onkel. Men nettopp denne onkelen i mørkeblått kommer visst alltid sist.

Jeg følte en viss lettelse da lokalpressen kunne rapportere at nå var det kommet tolv ekstra betjenter til øyriket, men gleden ble kortvarig. Det eneste betjentene skulle gjøre, er å passe på at vinmølledelene som skal opp på Eldsfjellet ikke blir overfalt av de ville blomstene i veikanten, eller ei bestemor som har mistet strikketøyet. Jeg må bare beklage at jeg har mistet all tillit til deg onkel. Når store konserns økonomiske interesser går foran liv og helse.

Jeg har også mistet all tillit til politikere, embetsmenn og byråkrater. Jeg stiller meg også tvilende til om Norge er verdens beste demokrati. Vi har en regjering og storting som sier at avgjørelser skal tas lokalt ute i kommunene. Men i det øyeblikket lokale vedtak ikke passer de sentrale myndigheter, overkjøres de lokale demokratiske fattede vedtakene i en håndvending.  Hans Rotmo sin tekst. Til sist men ikke minst, hvorfor river Europa ned sine vindkraftverk.


Arne Olav Bjørnnes

Dyrvik

Frøya