TrønderEnergi har med HitecVision dannet det nye selskapet ANEO. De frykter for at grunnrenteskatt på vindkraft vil ta fra dem investeringsmuligheter i fornybar energi.

Vannkrafta betaler i dag 35% grunnrenteskatt, som er foreslått økt til 45%, Grunnrenteskatt for vindkraft på land er satt til 40 %, altså fem prosent mindre enn for vannkraft.

I diskusjonen om grunnrente for bruk av felles arealer til havs og til lands, så er det vindkraft som setter de aller største sporene, og som ikke vil viskes ut før neste istid. Omtrent 40 prosent av vindkraften i Norge eies av utenlandske investorer, der mange er basert i skatteparadis. Knapt noen av selskapene har betalt skatt for produksjon av vindkraft.

Sjablongmessig pantsetting av festeavtalene i vindkraftanleggene på €350 millioner, dvs. tre og en halv milliard kroner, sammen med høye lånerenter til stråselskap og gunstige avskrivningsregler gir negativ omsetnings resultat. Det er ikke bare det at selskapene ikke betaler skatt. Skatten er negativ, det vil si at de får penger av den norske stat.

Macquarie Bank i Australia eier Tysvær og Buheii vindkraftverk og samarbeider med KLP som bygger vindkraft i Nord-Odal. Macquarie Bank har vært en stor deltager i den største svindelen av europeiske statskasser noensinne med å få flerdobbelt skattefradrag, dvs. tilbakebetalt skatt som ikke er innbetalt.

Dette skjedde ved kunstig aksjekjøp og salg frem og tilbake flere ganger ila. et skatteår. Dette er Maquarie Bank dømt for i Tyskland og skal i retten for det samme i Danmark våren 2023.

Credit Suisse eier 40 % av Fosen Vind DA, selskapet som eier Storheia, og som solgte Roan til Roan Vind DA, eid av TrønderEnergi og Stadwerke München. Dette selskapet har siden 2015 betalt null kroner i skatt.

Den tyske byen München kaller seg «økostrøm-by» på å eie og tjene penger og ikke-betale-skatt og tape i Høyesterett for vindkraftverk i Norge.

Bjerkreim vindkraftverk i Rogaland er en gigantisk sammensetting av tre vindkraftprosjekt. Utbygger er Norsk Vind AS som fikk 511 millioner kroner i støtte av Enova bare for det ene anlegget på Høg-Jæren. De har ikke betalt en krone i skatt.

Bjerkreim vindkraftverk er i likhet med flere av vindkraftprosjektene til Norsk Vind AS eid av noe som heter Luxcara. De tjener stort på de katastrofalt høye strømprisene, og leverer ikke engang nok kraft til å dekke det vi eksporterer til Tyskland.

Luxcara er dessuten ikke noe mere enn en finte. Når man nøster i det, slik Tax Justice Network har gjort og TV2 og Dagens Næringsliv har dekket, så dukker det opp noe som heter HYFE Holding i ulike varianter. De eier 10 % av all vindkraft i Norge. Ingen vet hvem som eier HYFE holding. Ingen innsyn, ingen kontroll.

Dette er norsk forvaltning i dag. Selg ut landet, kast penger etter de som kjøper, slik at de egentlig ikke betaler noen sum for å kjøpe, men tvert imot får penger fra vår strømregning for kjøpene.

Teknisk Ukeblad skrev i oktober 2013 :«OED minister Tord Lien vil ha dyrere strøm og flere kraftkabler til utlandet for å gjøre fornybar energi lønnsom i Norge.»

Politikerne bestrider i dag at strømkablene gir særlig dyrere strøm, men Lien fikk i hvert fall sitt ønske oppfylt. NRK debatten 30.9.21

MN24 skrev for noen dager siden

«En av dem som eier mest privat eiendom i Trondheim, Ivar Koteng, understreker at de ikke vil sette inn tiltak selv om strømprisen går i været.– Vi tar ingen hensyn, for det er ingen grunn til at prisene skal være så høye i Midt- og Nord-Norge.– Men det jeg lurer veldig på er hvordan prisdannelsen skjer, raser eiendomsinvestoren.»

Jo, prisdannelsen skjer daglig kl. 1300 i kraftbørsen NordPool, som er eid av amerikanske Nasdaq. Der bestemmes prisen av den kraftleverandøren som roper ut høyest pris og alle leverandører får den samme høye prisen for sin strøm.

I en situasjon der man ikke er avhengig av å kjøpe strøm, kan man la være å kjøpe til en høy pris. Men folk blir tvunget til å kjøpe dyr strøm for å ikke fryse i hjel. The Economist skrev i nummer 24.11.22 at en 10 % økning i strømprisen gir 0.6 % økning i dødeligheten i Europa. For eldre er faregrensen for helsa 22 grader.

Energiloven fra 1990 skal sikre at produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte.

Men energiloven kommer i knipe med EØS’s fire friheter: fritt varebytte, fri bevegelighet for personer, tjenester og kapital.

Kraftbørsen NordPool med strømprisdannelsen fungerer som et kartell som har som mål å få høyest mulig pris på ferskvaren strøm. I enhver annen handelssetting er kartell forbudt og konkurransetilsynet ville ha slått ned på ulovlig samarbeid og misbruk av dominans.

Det koster 12 øre å produsere en kWt vannkraft i Norge, og når du selger den til seks kroner med fem tusen prosent fortjeneste, så dreier det seg om total forskrudd profittmaksimering- Og ingen stopper produsentene.

Støre sier at systemet har tjent og tjener oss vel.

Halvparten av statens superprofitt utbetales i strømstøtte. Inflasjonen jages opp og bedrifter går konkurs. Norges handelsfortrinn som er en rimelig og forutsigbar pris på strøm ødsles bort for å tekkes EU.

Dette vil fortsette inntil våre politikere våger å skjære igjennom og sette en makspris på strøm. En start er at de vil innføre grunnrenteskatt på landbasert vindkraft.

Vindkraft er en ustabil kraftkilde og NVE kom nylig med en rapport om at allerede utbygd vindkraft setter stabiliteten i kraftforsyninga vår i fare.

Det blir mangel på tilstrekkelig balansekraft til å holde en stabil frekvensregulering mellom 49.9 og 50.1 Hz. Vi risikerer da blackout som kan vare i opptil 14 dager og koste milliarder å rette opp. Løsningen er ikke mere ustabil vindkraft, men stabil balansekraft. NVE 50Hz

Når olje og gass må og skal fases ut fremover er det 4. og 5. generasjons kjernekraft som kan gi oss nok stabil kraft.

- Ikke tusenvis av havvindturbiner som næringsminister Vestre gløder for.

Argumentene om at kjernekraft er for dyrt og farlig, tar for lang tid å få på plass, at vi ikke har kunnskap om det og ikke minst at ingen vil ha det – såkalt NIMBY holder ikke.

La Frøya sammen med andre Vestlandskommuner søke om å få en SMR -Små Modulær Reaktor på hundre megawatt i Nessadalen til å levere stabil strøm for oss her i havgapet om ti år når vindturbinene og bladene er slitt ut. Aftenposten 9.8.22

Imens, JA takk til den foreslåtte grunnrenteskatten på vindkraft der halvparten av skatten skal tilkomme kommunene.

Steven Crozier, Rødt Frøya