Vi har lagt bak oss to helger med konfirmasjoner i Hitras kirker.

Som naturen våkner til liv etter en lang og mørk vinter, står konfirmantene i kirka som symbol på skaperverket og livet.

For meg som har vært så heldig å følge ungdommene gjennom hele konfirmantåret sammen med sokneprest Bertel Aasen og kantor Silvio Krauss, ble hver konfirmasjonsgudstjeneste en stor opplevelse. Flotte, fine ungdommer i dress, kjole og bunader under en hvit konfirmantkappe – da er det høytid og fest. Jeg er ydmyk og stolt over å ha fått være med å konfirmere ungdommene. Jeg er blitt glad i hver og en, de ligger i hjertet mitt for alltid.

Det var ikke bare konfirmasjonen vi feiret siste søndag – 8. mai er også frigjøringsdagen. 8. mai 1945 ble det norske flagget heist til topps rundt om i hele landet. Det var en gledens dag – en dag for frihet.

Min bestemor i Kristiansund fortalte ofte om krigstiden, og frigjøringsdagen i 1945. Folk stilte opp for hverandre og viste medmenneskelighet. «Bybarn» ble sendt til landsbygda for å fostres opp på god og næringsrik mat som var vanskelig å få tak i på butikkene i byene. Enkelte satte livet sitt i fare for å hjelpe personer og familier over til Sverige.

Min bestemor fortalte at da frigjøringsdagen kom i 1945, var det masse mennesker som samlet seg ute i gatene. Folk smilte og løftet flaggene høyt til værs mens de sang «Ja, vi elsker» med en kraft og andektighet hun aldri hadde hørt tidligere.

Vi er privilegerte som bor her i Norge. I Europa og andre steder i verden er mange mennesker på flukt på grunn av sult, tørke eller krig. Også her i øyriket er vi berørt av dette. Jeg tror det er vanskelig for mange av oss som lever i rike og velstående Norge å sette oss inn i hva krig, herjinger eller forfølgelser fører til, og hvilken enorm påkjenning det må være å miste alt man har. Det må være mange følelser og opplevelser som da skyller inn over en.

Jeg opplever stadig i jobben min at folk her ute i øyriket er gode medmennesker med tanke for sin neste. Møbler, inventar, leker, klær, husholdningsartikler - vi deler gjerne med de som er i en vanskelig situasjon. Likeså vises medmenneskelighet i det å bry seg om andre ved å lytte, være raus og innsiktsfull. Vi trenger alle medmenneskelighet uavhengig av hvilken livssituasjon vi kommer fra, nasjonalitet, alder, kjønn…..

«Da fariseerne hørte at han hadde stoppet munnen på saddukeerne, kom de sammen. Og en av dem, en lovkyndig, spurte for å sette ham på prøve: «Mester, hvilket bud er det største i loven?» Han svarte: «- Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første budet.

Men det andre er like stort: -Du skal elske din neste som deg selv. - På disse to budene hviler hele loven og profetene.»

Matteus 22:34-40.

Heidi Fugelsøy

Diakonimedarbeider