- Når de begynner å evakuere en holme det har bodd folk på i 1000 år, vet du... Da er det helt ”høl i hauve”. Det har bodd folk der lenge før det fantes meterologer som kom med varsler iallfall, sier han.

Evakueringen han sikter til er av befolkningen på øysamfunnet Givær utenfor Bodø som er bare 5 – 6 timer  båtvei fra der frøyværingen nå ligger værfast med båten Hellefisk. Sammen med seg har han også 17-åringen Erlend Grøntvedt fra Bjugn som reiser til Røst på egen båt.

De to har ligget værfast et par dager først i Myken og nå i Kvarøya utenfor Mo i Rana.

- Vi gikk opp hit når vi hørte varlsene. Det er bedre havn her, sier han.

Når vi snakker med Wågø har det verste været gitt seg.

- Nå er det bare sterk kuling. Det har vært oppe i full storm, men det må vi no tåle. Men noen 25 meter store bølger har det ikke vært. Det er bare sprøyt.

-En helt vanlig storm

Hellefisk gikk fra Frøya torsdag morgen og Wågø forteller at turen til Røst tar 36 timer, men at de pleier å ta det i tre etapper.

Han sier det blir litt kjedelig å ligge værfast, men at de prøver å få gjort litt vedlikehold mens de likevel må ligge stille.

- Og så blir det mye TV. Men vi er fire båter som ligger sammen her, så vi har selskap. Det går jo bra, men vi vil jo helst komme fram dit vi skal.

Men ifølge værvarslene ser det dårlig ut med det første.

- Vi blir nok liggende et par dager ja.

Wågø har ikke tall på hvor mange turer han har vært i Lofoten. Første gang var  1992 og nå har han vært der hvert år siden 2006, da han kjøpte egen båt.

Så du har vært borti verre vær enn dette?

- Å JA! Dette er en helt vanlig storm det, ikke noe annet.