FO er et fag- og profesjonsforbund for sosial og helsearbeidere. Vi organiserer mange av de vernepleierne som arbeider med mennesker med utviklingshemming. Vernepleiere har en universitetsutdannelse/høyskoleutdannelse som bl.a er målrettet mot å jobbe med mennesker med utviklingshemming.

Det har i mange år vært søkelys på manglende kvalitet, organisering og innhold i tjenestetilbudet. Vår erfaring er at de som jobber med mennesker med utviklingshemming er dyktige ansatte som står på og gjør det de kan for at denne gruppen mennesker skal ha en så god hverdag som mulig. Likevel mener FO Trøndelag det er bekymringsfullt at så få vernepleiere innenfor tjenester for mennesker med utviklingshemming. I en undersøkelse FO gjorde i samarbeid med NAKU (Nasjonalt kompetansemiljø for utviklingshemming) i 2020, kommer det frem at kun 1 av 10 ansatte har vernepleierkompetanse i dette feltet. Vernepleierne er den profesjonen som har spisskompetanse til å se det helhetlige bilde, planlegge og legge til rette for gode tiltak og jobbe systematisk med de som er avhengig av bistand. Mangel på denne kompetansen i for eksempel BAM på Frøya og TNF på Hitra er kritisk. Tjenesteområdet har en stor andel deltidsstillinger som medfører at det er mange forskjellige ansatte som skal yte tjenester til tjenestemottagere i målgruppa. Det er en utfordring for mange.

(TNF står for Tjenesten for mennesker med nedsatt funksjonsevne. BAM står for Bo,aktivitet og miljøtjenesten.)

Det vi ser er at politiske myndigheter og administrasjonene i kommunene rundt om ikke har god nok forståelse og greier ikke å ta på alvor de behovene brukergruppen har. Mennesker med utviklingshemming har krav på å få bistand til å få et meningsfylt liv og en innholdsrik hverdag. For å få til det er det behov for flere ansatte og større bevilgninger for å møte de behovene som er der. Når tjenestemottakerne som er avhengig av bistand opplever at det stadig vekk kommer nye personer inn for å bistå dem i deres eget hjem eller de ukentlig ikke får delta på aktiviteter som er planlagt, gir det en betydelig svekket livskvalitet. Ansvaret for å ivareta dette ligger hos myndighetene.

FO ser at det kreves økt innsats og prioritering på bl.a bevilninger i tjenesteområdet, økt bruk av heltidsstillinger, økt stabilitet i ansattegruppene, øke antall ansatte med vernepleierkompetanse, gi ansatte mulighet til kompetanseheving og sette inn kompetansehevende tiltak, styrke den faglige ledelsen i tjenestene og følge opp og ta i bruk Helsedirektoratets veileder om god helse-og omsorgstjenester til mennesker med utviklingshemming samt styrke partssamarbeidet med fagorganisasjonene for å sikre rett kompetanse på rett plass.

Utfordringene vi opplever på Frøya og Hitra er å få kompetansen ut til øyene, da det søkes etter vernepleiere, men det oppleves at ingen søker de ledige stillingene, dette til tross for heltidsstillinger.

Det viktigste arbeidet er nok å øke statusen for å arbeide i dette feltet. Det kan man gjøre ved å øke bevilgningene, sette gode turnuser, øke det faglige innholdet i arbeidshverdagen til ansatte og dermed øke trivsel i arbeidet. Man vil da skape gode arbeidsmiljø som igjen skaper et godt rykte om feltet.

Dette er en uttalelse utformet av FO Trøndelag og bearbeidet av

Hovedtillitsvalgt FO Frøya

 Lise Krangnes