I den tiden vi lever i, er det flere som strever med å ha nok penger til mat og livsopphold. Renta går opp, strømmen er dyr og matvareprisene stiger.

Mange gruer seg til adventstiden og jula av flere grunner. På tv’n er det reklame med juleribbe og andre matvarer som er «kos» å ha i tida vi har framom oss. Det florerer av julegavetipps – «kjøp ny mobil til far i huset for BARE 9999 kroner! – eller ny PC til mor for BARE 11 999 kroner!»

Det er press på alle kanter…. Mange strever med å få pengene til å strekke til, da blir høytider som advent og jul noe man gruer seg til.

Det gjorde sterkt inntrykk på meg da programleder i Debatten på NRK, Fredrik Solvang, måtte stoppe gråtkvalt opp da han skulle legge fram nye tall fra Matsentralen. Matsentralen anslår å måtte dele ut mellom 10 og 11 millioner måltider på grunn av at levekostnadene øker og flere mennesker rammes av dette.

NRK skriver følgende på sine nettsider etter Debatten var ferdig: «Matsentralen anslår at behovet er mye større egentlig, og de tror de kunne delt ut dobbelt så mye mat som i dag, sier Fredrik Solvang før han tar til tårene under programmet.

Når du får den statistikken som bekrefter det de rammede har sagt, blir det veldig sant, sier han.»

Anniken Hjelde som står bak julegavedugnaden «God jul, lille venn» sier til NRK at hun ser at folk sliter. Mange færre har meldt seg til å gi gaver til familier med dårlig råd.  Dette fordi flere av oss er rammet av økte levekostnader.

Advent kommer i den mørkeste tida i året. Da brytes høstmørket av alle lysene som tennes i julegater, på stuebord, i vinduer og på adventskranser. Det er som om alle adventslysene gjør det varmere både innvendig og utvendig i disse kalde desemberdagene.

På søndag skal vi tenne det første adventslyset. Vi tenner lys i juletiden for å minnes at Gud kom med livets lys til jorda vår. Vi tenner lys for å bryte mørket, vi gjør det for å varme - og vi tenner lys for de som trenger en strime av lys i livsmørket. Derfor handler også denne tida om å tenne lys for hverandre slik at vi kan gjøre livet litt lysere for noen av våre medmennesker. Kanskje kan vi lyse opp livsveien for noen ved å ta oss tid til hverandre - besøke en venn, nabo eller noen vi vet er ensomme. Vi kan dele av det vi har, om det er mat, materielle ting eller rett og slett gi hjertevarme til en eller flere om trenger det.

Det behøver ikke koste penger å gi et medmenneske håp, glede og kjærlighet.

Jeg avslutter med første og femte vers av adventssalmen «Tenn lys» av Eyvind Skeie som Helene Bøksle synger for Kirkens Nødhjelp.

Ønsker dere en hjertevarm helg – midt i alt som er.

Heidi Fugelsøy

Diakonimedarbeider, Hitra

Tenn lys

Et lys skal brenne for denne lille jord

Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor

Må alle dele håpet så gode ting kan skje

Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det

Tenn lys

For livets rikdom, for jord og luft og vann

Tenn lys for fred og vennskap, for barn i alle land

Må ingen være redde, og mangle hjem og brød

Tenn lys og håp i verden, mot fattigdom og nød