Jeg vokste opp på 50-tallet i Trondheim som sønn av en proletar, vi hadde det godt på min fars lønn og mor forvaltet hjem og økonomi. Husleie på 52 kr. måneden og 150 volt spenning med to 10 ampers kurser, landet var under oppbygging og alle var med på den innsatsen. Leiligheten vi hadde var på vel 50 kvadratmeter og vi hadde to ildsteder som var egnet for koks og kull. Enkle glass i vinduene og dårlig isolasjon i vegger og tak, når frosten satte inn om måtte vi ha avispapir på innsiden av vinduene for ellers ble de isbelagte på innsiden.

Så begynte velstanden å stige og det ble en annen pengeflyt i samfunnet, med den vokste det opp økonomiske spekulanter og pengeflyttere som til slutt ble så griske at det gikk på samfunn og naturen løs. Og der er vi i dag, vårfluelarvene bygger hus av plast og vanlig melk og vann er risikoavfall fugler og fisk er fulle av plast og miljøgifter.

Jeg skrev ett stykke for noen år siden om en familie som levde på en øy ute ved kysten i stor fattigdom, mor sa til meg en gang. Hadde vi ikke hatt tilgang på småsei og lever hadde vi sultet i hjel. Hadde den familien levd i dag hadde de vært dioksin forgiftet av all giften som er i havet og i fiskelever.

Nå snakkes det om ett grønt skifte og at alt skal bli så bra, men vi må produsere mere kraft til kraftkrevende industri og den kommende bilparken som slett ikke er grønn i sin produksjon og destruksjon for gjenvinning.

Kraftprisen er også satt over styr av spekulanter og eksportører som har solgt ut eierandelene til norsk kraftproduksjon. Nå står vel vann og fossefall i fare også, på lik linje med reindriftsnæringen, på tross av dom i høyesterett som ikke skal følges opp og effektiviseres. Eu direktiver som tar over all styring i landet, 11 000 tusen direktiver som vi er pålagt å følge. Hvem har oversikten og hvem er ansvarlig for avtalene?

Eldreomsorg og barnehager samt arbeidsplasser skal leies ut til utenlandske selskaper som underbyr norsk arbeidskraft som er underlagt standarder og bestemmelser. Avskaff bemanningsbyråene som selger arbeidskraft til under pris og andre standarder enn de krav vi har her til lands.

Til neste år kan vi sette oss foran tv-apparatet å kose oss med VM i fotball hvor vi ser at arbeiderne under oppbyggingen av fasilitetene har levd under kummerlige og til dels umenneskelige forhold. Der kan storkapitalen boltre seg i arbeidernes slavekontrakter er innfridd mens ballsjonglører inntar arenaene iført flotte drakter og nasjonal hymner lyder over landet.

En pandemi setter en sperre for økonomisk utbytte og børsene skjelver, arbeidere blir usikre og fortvilte. Strømprisene stiger og regjeringen vil gi folket almisser så de kan betale strømmen, dette tas igjen når matvareprisene blir dyrere på grunn av strømprisene som er i dag på opptil 8 kr Kw/t med nettleie.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) vil ikke innføre makspris på strøm nå, på strøm til folk flest, den kan ha utilsiktede konsekvenser.  Den fornybare vannkraften vi har er bygd av det norske folk gjennom årtider gjennom forbruk og skatteseddel.

Sett ned prisen på kilowatt og stopp strømmen til EU, forbered utmelding av EØS.

Det er på tide at AP og SP ser til siden, der står det folk flest å venter på at noe skal skje med styringen av landet.

Jeg tror kapitalen er fornøyd med at vanlig folk kjemper på sosiale medier og blir der.

Kan vi ha tillit til folkevalgte som ikke har respekt for sine taburetter og frynsegoder på reise og bolig?

Sett en max grense på strømprisen, jeg støtter Rødt sitt forslag om to pris på strøm. Det var det før i tiden da det var strømsparing og lite kraft.

Når antallet på fattige stiger i samfunnet er det tegn som tyder på at det er en skjevfordeling på det våre hender har skapt, gi en mere rettferdig fordeling av det vi skaper og produserer.

Einar Brendboe

Rødt Hitra