I et brev til ordføreren, kommunedirektøren og kommunestyret i Frøya kommune har ambulansetjenesten belyst noen av problemstillingene de mener man kan stå ovenfor dersom endringen gjennomføres. Her er brevet i sin helhet:

24.11.2022, ble vi gjennom media gjort kjent med endringer i lokal legevakt for Frøya (og Hitra) fra 01.01.23. Endringen innebærer at øyregionens befolkning må oppsøke legevakt i Orkland (LIO) etter kl. 15.30. Legevakten i Frøya og Hitra har nå åpningstid frem til kl. 20.00, annenhver uke Frøya og Hitra.

Vi ser med bekymring på denne utviklingen, spesielt med tanke på befolkningens trygghet og sikkerhet når det ikke er lege i vakt store deler av døgnet. Vi ønsker med denne henvendelsen å belyse noe av problemstillingen man kan stå ovenfor dersom denne endringen gjennomføres.

Ambulansetjenesten på Frøya har en døgnbemannet ambulanse, som er i drift hele uken. I tillegg er det en bemannet dagbil fra 08.00-18.00 midtuke. Det vil si at på helg, og mellom 18.00-08.00 midtuke, er det en ambulanse i drift på Frøya.

I 2021 kjørte ambulansetjenesten på Frøya 1011 oppdrag på Frøya. Av disse var 823 oppdrag/pasienter i egen kommune. I mer enn halvparten av disse oppdragene er pasient transportert i ambulansen enten til legevakt eller sykehus. Ved oppdrag der pasienten må transporteres til sykehus, enten i Orkland eller Trondheim, vil ambulansen være borte fra egen kommune inntil 6 timer, litt avhengig av oppdragets art.

En løsning som Frøya Kommune her skisserer, vil potensielt generere flere ambulanseoppdrag, i tillegg til at ambulanseoppdrag som tidligere kunne blitt løst lokalt, nå vil kreve transport til Orkdal. Sjansen for samtidighetskonflikter, som vil si at flere trenger ambulanse samtidig, øker også med økt oppdragsmengde. Dette vil medføre at ambulanseberedskapen samlet sett vil bli svekket, med de konsekvenser dette kan innebære for befolkningen på Frøya.

Plasstillitsvalgt for ambulansetjenesten avdeling Frøya, Jeanette Brandslet. Foto: privat

Lege i vakt blir alarmert samtidig som ambulansen på alle akutte (røde) oppdrag,"der pasienten er definert som kritisk syk/skadd, og legen kan rykke ut dersom ambulansen ikke er tilgjengelig eller langt unna. I 2021 var 267 oppdrag definert som akutte på Frøya.

Det kreves betydelig kompetanse for å skille de alvorlig syke fra de mindre syke pasientene. Ambulansetjenesten har kvalifisert personell med god medisinsk og operativ kunnskap. Ambulansene er utstyrt til å kunne bistå ved akutte hendelser og transport, både ved sykdom og skade. Men ambulansepersonellet kan aldri kompensere for legens kompetanse. Undersøkelses- og behandlingsmulighetene er større ved et legekontor utført av en lege, og en god fysisk undersøkelse, krever pasientkontakt og tilstedeværelse.

En rekke lover og forskrifter regulerer hvilke ansvarsområder innenfor helsehjelp og øyeblikkelig hjelp kommunen skal ha, blant annet Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester og Akuttforskriften.

Hvordan opprettholdes det kommunale ansvaret for å sikre befolkningens behov for øyeblikkelig hjelp, ved å rykke ut til sine pasienter, når ambulanseberedskapen blir svekket, og legevakt befinner seg to timer unna?

Hvilken risikovurdering er lagt til grunn når dette forslaget ble fremmet?

Har kommunen konsekvensutredet denne nye organisasjonsformen for kommunal akuttmedisinsk tjeneste?

Vi leser i artikkelen datert 24.11.2022 i Hitra-Frøya at det er ønskelig at pasientene i størst mulig grad benytter seg av legevakten i åpningstiden 08.00-15.30. Dessverre er det sånn at folk blir syke, skader seg, eller trenger å oppsøke helsetjenesten av andre grunner, også på ettermiddag, kveld og natt. Det skal kommunen ha beredskap for, og kunne tilby sine innbyggere.

Vi har forståelse for at kommunen er i en vanskelig situasjon, og at det er nødvendig med nytenkning, og kanskje også endringer. Men det er bekymringsfullt at ambulansetjenesten, som er et viktig ledd i kommunens akuttberedskap, får kjennskap til forslag om endring en måned før den skal tre i kraft.

Kommunens innbyggere blir, på samme måte som oss, kjent med dette via media. Vi har allerede fått et inntrykk av at befolkningen kjenner på uro og usikkerhet i forhold til forslag til ny organisering av legevakten. Dette gjelder selvfølgelig også de av våre ansatte som er bosatt i øyregionen.

Øyeblikkelig hjelp-tilbudet i kommunen vil bli betydelig redusert med dårligere ambulanseberedskap større deler av døgnet enn tidligere, lengre reisevei til legevakt, og mer tidsbruk/uforutsigbarhet på grunn av stengte tunneler, broer, vær og føreforhold.

Tillitsvalgt og ansatte ved ambulansetjenesten på Frøya ønsker at kommunestyret tar denne informasjonen med i betraktning når saken skal behandles i kommunestyret 02.12.2022.

Med vennlig hilsen Plasstillitsvalgt Delta, St.Olavs Hospital Ambulansetjeneste, avd Frøya, Jeanette Brandslet.