Vi har kun en klode, og den er vi en del av!

5. juni 2022 markerte det 50. året med «Verdens Miljødag». Dagen ble i sin tid etablert for å sette fokus på hva vi mennesker gjør med jorda vi bor på, og hva vi kan gjøre for at de neste generasjonene også kan nyte livet sitt her. Det er altså gått et halvt århundre siden mennesker kom sammen for å markere at noe måtte skje. Her er vi: 50 år senere, og situasjonen er kritisk. Hitra SV, sammen med Norsk Folkehjelp Hitra/Frøya, arrangerte strandrydding på Kalvøya, helt på innsiden av Hitra. Et av de første stedene en besøker på tur ut til Øyriket, og den siste før man går i tunnelen til fastlandet. Vi er hjertelig glade for at folk ønsket å komme ut på en fridag, og ser at innsatsen gjorde en stor forskjell.

Kjære hitterværinger. Vi har en eksistensiell krise hengende over oss. Klimakrisen er, og vil forbli den største utfordringen menneskeheten har stått overfor, siden vår opprinnelse. Vi vet økende havnivå vil ramme fattige øynasjoner hardt. Vi vet at økende temperaturer fører flere og flere dyr inn i utryddelse. Vi vet at det finnes selskaper som ikke mener at rent drikkevann er en menneskerett, og som vil selge dette til høystbydende. Vi vet at om vi ikke stanser utslippene våre, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050. Vi vet at vi ikke gjør nok. Tiden har derimot ikke gått fra oss, og vi har fortsatt muligheten til å skape en verden for kommende generasjoner.

Som enkeltmennesker er det mange ting vi kan, og bør gjøre. Strandrydding er enkel mosjon, det er gratis, og det er enkelt å registrer på nettet. Rydding av våre strender fører til mindre plast i havet, og at sjøfugler ikke bygger reirene sine av taustumper i oransje, grønt og blått. Fordi plast går aldri bort, det blir bare til mindre og mindre partikler. Dette går i marint liv, og mye marint liv finner vi til slutt på tallerkenen vår. Vi kan velge å kjøpe fra aktører som setter miljø og klima først, og når vi først har kjøpt noe, så kan vi ta bedre vare på det. SV er tydelig på at reparasjon av varer er en god løsning, både for den som selger, den som kjøper, og ikke minst, jorda. Vi kan legge press på bedrifter og næringsliv til å ta miljøvennlig løsninger. Snakk med dine kolleger, snakk med selskapene du bruker, vær klar i anbud og anskaffelser at miljø og klima er høyt prioritert.

Hitra SV ønsker å sette enda større fokus på den trusselen som mikroplast utgjør. Spesielt helt ute ved havet, og muligens enda mer prekært på grunn av havbrukets store avhengighet av plast, og fibertau. Dette utgjør en enkel problematikk. Vi har nå skadelige ressurser i kontakt med verdens største økosystem, havet. Det er ikke noe naturen selv har skapt, eller satt ut, men noe vi mennesker benytter oss av. Og det er grunner til det, gode grunner også. Vi som enkeltmennesker utgjør det samfunnet vi selv ønsker, og vi klokken tikker. Våre barn fortjener en verden som det er mulig å leve på, uten at mat, hav og dyr er fullt av plast. SV Hitra er det tydeligste miljø-og klimapartiet på Hitra, og vil fortsette å være det inn i fremtiden. Det er på tide at både næring, og enkeltmennesker krever endring.

Ingen plast i våre hav!

Marcus Helgesson Svenning Lokallagsleder Hitra SV