Torbjørn Glørstad (81), Willy Eidsvåg (72) og Helge Skarpnes(62) legger i natt ifra kai i gammel- Fillan med  Lerwick på Shetland som mål.

Grunnen til den sene avfarten er enkelt.

- Det er jo fredag i dag. Og det betyr ulykke å gå ut på fredag. Og det var jo akkurat sånn Shetlands-Larsen gjorde det. Han gikk på natta.

Båten de tre drar med er også en slik den kjente krigshelten Larsen hadde på sine mange turer over Nordsjøen.

De tror den 43-fots kutteren ”Bravo Senior” klarer kryssningen fint, og i tilfelle små eller større uhell, har førstehjelpsskrinet som har fulgt båten siden 1938, fått litt oppdatert innhold. I tillegg er moderne redningsutstyr og flåte på plass.

Har med hitterbaill

De tre forteller at turen ikke er planlagt særlig lenge, men at det ble snakk om det en dag at det hadde vært gøy, og så bestemte de seg bare for å gjøre det.

- Sånn langtidsplanlegging er det ikke noe vits i. Da blir det aldri noe av, sier Eidsvåg.

Når vi er på besøk nede ved flytebrygga i Gammel-Fillan lempes de siste matvareposene over rekka og dekket er vått og nyvasket.

- Hvordan vi har forberedt oss? Vi har tatt om bord det vi trenger av bunkers. Helge har vært ute i natt og skaffa nyfiska sei, og kjerringa sponser hitterbaill, sier Eidsvåg.

- Vi har med oss fiskeutstyr, så det er mulighet å skaffe mer mat underveis også. Og når vi kommer fram er det sauekjøtt plenty, smiler Glørstad.

- Kjerringene ”gla te”

Det er ingen førstereisgutter som tar turen over Nordsjøen. Alle er de berettiget sjømannspensjon, og Skarpnes er fortsatt aktiv i sjømannslivet som skipper på Redningsskøyta.

- Nei, værmeldingen har jeg ikke sett på, sier Glørstad når vi spør hvordan været til sjøs er meldt.

- Det er meldt 14 grader i Ålesund i morgen, repliserer Eidsvåg fornøyd.

- Er det temperaturen som er viktig når man reiser på en sånn tur da? Spør vi.

- Ja, det er jo godt med fin temperatur når vi sitter på dekk og koser oss. Da blir turen hyggelig, smiler Eidsvåg.

De tre beregner å bruke mellom to og tre døgn før de ankommer Leirwick.

- Der skal vi oppfriske gamle minner. Vi har jo vært der før gjennom jobb i oljebransjen, forteller Glørstad.

De forteller at de ikke var noe problem med å få tillatelse hjemmefra til en slik tur.

- Ja du, det var ikke noe problem. Du vet, vi har ikke vært så mye hjemme før, så nå når vi er blitt pensjonister er kjerringene bare ”gla te” at vi er borte ei stund, ler Willy Eidsvåg.