Norge er et rikt land. Det kan vi blant annet se i butikkene rund oss. Vi får kjøpt nesten alt til enhver tid. Er produktet ikke i butikken, kan det ofte bestilles og kommer etter 3 til 7 dager. Uansett hvor vi er i landet, uansett om det er et stort innkjøpssenter eller en liten butikk i grendene.

Med vår rikdom og livsstil, er hele befolkningen også forpliktet til å ta hensyn til miljøet og naturen. Å holde naturen og havet rent, har blitt mer og mer viktig. Det stilles nå nye krav til kildesortering i husholdningen. Fire søppelbøtter har jeg fått, istedenfor kun en søppelbøtte. For noen uker siden var jeg usikker hvilken søppelbøtte skulle kaste en død mus i. Skal den kastes i restavfall eller matavfall? Katten vår spiser jo mus, da er det kanskje matavfall?

En tredje mulighet er å kaste den døde musen i skogen. Er dette da en naturlig prosess eller forsøpling?

Nå blir det snart vår og alt begynner å blomstre og spire. Vi kan allerede se at lyset på himmelen blir mer fargerikt, og dagene har blitt litt lengre. Her ute mot havet kommer våren mye tidligere enn på Nordmøre der jeg bodde tidligere.

På Nordmøre er våren spesielt fin etter et halvt år med vinter og mye snø. Mai er en av de fineste måneder når alt begynner å bli grønt. En gang for over ti år siden satt jeg på sofaen alene hjemme. Det var en fin vårdag i mai på Nordmøre. Plutselig hørte jeg et dunk på vinduet i stua. Jeg så opp, men det var ikke noe å se - kun en liten fjær som vinden blåste borte. Jeg reiste meg og så ut vinduet. I gresset lå en svarttrost med sine siste kramper. Fuglen fløy på vinduet og døde ganske umiddelbart av skadene den hadde fått av å fly på stuevinduet. Det fantes ikke søppelbøtter for matavfall den gangen - jeg bestemte meg for å la den døde fuglen ligge i hagen vår. Tanken min var at det mest trolig ville komme et dyr om natten for å spise den.

Dagen etterpå var ungene ute og lekte seg med nabobarna. Plutselig hørte jeg stor aktivitet foran stuevinduet. Ungene snakket veldig høyt og intens mens de ropte på meg. De hadde oppdaget den døde fuglen som fortsatt lå der i hagen foran vinduet. Hva skulle vi gjøre nå?

Jeg gikk ut med en spade. Vi gravde fuglen ned i jorda på andre siden av veien og stengte den lille graven. Ungene bestemte seg for å fortsette leken, mens jeg ble stående ved graven. Mens jeg sto der, falt et bibelord i tankene mine:

Jeg sa i mitt hjerte om menneskene: Gud prøver dem så de selv kan se at de er som dyr. For det går mennesket som det går dyrene, den ene som den andre: Begge skal dø, samme livsånde har de alle. Mennesket har ingen fortrinn framfor dyrene. For alt er forgjengelig. Alle går til det samme sted. Alle er kommet av støv og skal bli til støv igjen. (Forkynneren 3; 18-20)

Hva tenkte mannen som skrev dette for over 2300 år siden? Teksten er en beskrivelse av en svært ubehagelig sannhet. For å håndtere dette må vi komme på positive tanker. Da fins flere muligheter – noen bedre enn andre: Vi kan gå på shopping, besøke familie eller venner, lese bøker, jogge, finne noen å krangle med ….

Hva har våre forfedre gjort? Hvordan har de klart å håndtere livets utfordringer?

Vi vet at vikingene for eksempel, jogget flere tusen meter hver dag med skjold og sverd. De hadde fester og de kriget. For å få slutt på dette, bestemte kong Karl den Store seg for å innføre kristen lære i Skandinavia. Det ble grunnlagt et nytt bispedømme i Hamburg med målet å misjonere hele Norden - fra Danmark til Nordkapp. Etter hvert fikk de vikingene med seg, og etter mange år ble kristen lære innført i Norge. Det er nå tusen år siden kristningen av Norge skjedde på tinget i Moster nær Bergen i 1024. Det var ikke enkelt å bli kristen den gangen. Slik er det i dag også – mange mennesker i verden er på flukt fordi de har en kristen tro. I noen land blir man kastet i fengsel eller til og med drept bare fordi man er kristen. Olav den Hellige visste nok om farene ved det å bli kristen. Han ble drept i slaget ved Stiklestad av fiendtlige vikinger.

Det er bygget kirker rundt om i hele verden. Kirkene er forsamlingshus til felles aktiviteter, og for å skape fred mellom mennesker i alle land.

God helg!