- Vi samler inn tomflasker, slik at vi får nok penger til å leie oss et russetelt under den 17 dager lange feiringen vår i mai.

Det forteller Lina Selvåg, Tora Berget, Camilla Reksen Fjeldvær og Marte Ottesen som alle er blant årets rødruss på Hitra.

Russetelt

De til sammen 35 ungdommene som har tatt initiativet til denne flaskeinnsamlingen, går i enten 3.klasse studiespesialisering, automasjon eller påbygging ved Hitra videregående skole.

- Grunnen til at vi ønsker å ha vårt eget russetelt og russeområde, er at vi da får samlet alle i årets russekull. Det er også tenkt at teltet skal være åpent for både russen i fra Hitra og Frøya, sier rødrusspresident Lina Selvåg.

- Vi blir da som en stor gjeng som feirer i lag, fremfor at vi skal feire hver for oss på ulike privatfester.

- På den måten blir det ingen som føler at de blir ekskluderte eller utestengte heller, legger Tora Berget til.

Tryggere å være samlet

Jentene påpeker at når de samler seg slik, så vet alle hvor russen holder til, og at det er betryggende for både foreldre og politi.

- Det følges også mye tryggere når vi alle er samlet i lag. Da kan vi holde et øye med hverandre.

Russen forteller at de har sett på ulike områder utenfor sentrum, som Sandstad og Melandsjø.

- Vi ønsker å finne oss et roligere område utenfor tettbebyggelse, slik at vi ikke plager og forstyrrer de rundt oss under russefeiringen, forklarer de fire.

Samler inn tomflasker

Rødrussen har allerede vært rundt og samlet inn en del panteflasker, både på Hitra og Frøya.

- Blant de vi allerede har besøkt, er det mange som har vært positive til formålet vårt. Vi har pantet flasker for 7000 kroner allerede. Nå ønsker vi å nå ut til øyværingene gjennom avisa, så vi får formidlet hva det er vi er i gang med, sier Marte, Camilla, Tora og Lina.

For russen skal fortsette flaskeinnsamlingen sin.

- Vi har planene for russecampen klare og skal vi komme i havn trenger vi rundt 30-40 000 kroner, men vi føler at vi allerede er godt på vei.

- Vi blir takknemlig for alle flaskene vi får. Det er bare å ta kontakt med oss som er russ i år, hvis dere har flasker dere ønsker å gi bort til oss. Vi kan også komme innom å hente flaskene hjemme hos folk hvis de ønsker det.

De har tidligere gjort avtaler hvor folk har satt ut flaskene til ungdommene utenfor døra.

- Da er det veldig greit at posene er merket til oss, legger Camilla til avslutningsvis.