Vi, Johnny, Hilde Karine, Øyvind, Lodve og Alfrida reiste med forventning og spenning til Kwangamor i Kenya, 26. november. Noe utfordringer på flyplassene var det, men vi kom gjennom nåløyet både på Gardermoen og Nairobi flyplass. Vi bor på St. Patricks, et hotell som ligger landlig til. Vi erfarer kjempegod service fra de hardtarbeidende nonnene.

Forleden dag tok vi fri fra behovene omkring og hadde litt førjulsstemning med pepperkaker og kaffe. Her er det ingen ting som tyder på forventning eller forberedelser til jul. Men de feirer desto mer dagen Jesus kom til vår jord. 1. juledag samles alle i kirkene og priser Herren, har god mat og drikke. Ellers går dagene som vanlig.

Alfrida Karlsen (t.v.) og reisefølget tar seg tid til litt pepperkaker og kaffe - og får litt førjulsstemning, i mellom alt de skal rekke å gjøre på turen. Foto: privat

3 dager var det seminar for pastorer og ledere i Kwangamor. Vi har hatt en samling med alle skolebarna hvor de fikk brødskiver (loff) og brus. Det er ikke hverdagskost. Normalt får de suppe, vann, ris, bønner, ugali (grøt laget av mais) 2 ganger daglig. 81 av skolebarna er foreldreløse og bor enten på skolen eller hos besteforeldre.

På en av samlingene fikk skolebarna loff og brus. Det er ikke hverdagskost. Foto: Privat

2 dager har gått med til å fjerne egg fra sandlopper. Sandloppene legger egg under tånegler og ellers under føttene på barna. Det skaper store problemer med kløe og infeksjoner. En av dagene var vi på en offentlig skole hvor det for 6 år siden begynte smitte med skabb og ringorm. Dette i tillegg til sandlopper er et stort problem pga av fattigdom. Myndighetene gjør ikke noe med det. På denne skolen var det ikke noen vaskemuligheter ute. 3 toaletter var fulle og ute av drift. Klasserommene rommet opptil 200 elever. Rektor og lærere var hjelpeløse overfor denne situasjonen og de ville ha hjelp.

To av dagene i Kwangamor har gått med til fjerning av sandloppe-egg. Sandloppene legger egg under tånegler og under føttene til barna, og det fører til kløe og infeksjoner.

I går hadde vi Kvinnemøte hvor det ble servert pølse og brød og brus. Hilde Karine delte om tilgivelse. Veldig bra undervisning som rørte mange.

En lærer kom til meg med et skjema med oversikt over behovene til de 60 jentene på skolen. Hver måned trenger de 2000 kr. til det aller nødvendigste,- såpe, bodyoil, tannkost og tannkrem osv.

Behovene er store. Enda gjenstår kjøp av sko, mat til de fattigste osv. Det får du vite mer om i neste reiseskildring.

God adventstid ønsker vi dere alle fra oss i teamet.

Ekteparet Karlsen har drevet med hjelpearbeid i Kenya i flere år. De forteller at behovene er store. Foto: privat