Resolusjon :

Stopp ranet av kysten

Regjeringen med Finansminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen er i ferd med å gjennomføre tidenes ran av innovasjons- og utviklingskapital fra kysten. Store midler blir overført fra distriktene til Finansdepartementet gjennom forslaget til grunnrenteskatt på havbruk. Denne sentraliserings-politikken mangler sidestykke i norsk politikk, og svekker utviklingen av distrikts-Norge.

Forslagene som er fremmet rammer hele kysten hardt gjennom stans i investeringer, nedleggelse av lønnsomme distriktsarbeidsplasser, mulig fraflytting og stor fare for utflagging av norske fartøy.

Hele 80% av høringssvarene var svært negative til innføring av grunnrenteskatt. Nå er også debatten om å pålegge grunnrente på villfisknæringen i gang. Dette er ikke riktig medisin for å snu den negative befolkningsutviklingen i distrikts-Norge.

Grunnrente i havbruksnæringen tas i dag ut i form av verdiskaping, arbeidsplasser, sysselsetting, bosetting i kystsamfunnene og produksjonsavgift i fra næringen. Havbruksnæringen har betalt markedspris for sine konsesjoner, betalt for vekst og alle innsatsfaktorer slik som laksesmolt, fòr, produksjonsutstyr, produksjon, markedsføring og salg. Det vil derfor ikke være grunnlag for en grunnrentebeskatning ut over dette, og den betydelige oppbygde lokal-eide leverandørindustrien blir i stor grad skadelidende ved innføring av regjeringens forslag til grunnrenteskatt.

Til tross for et enormt potensial for å kunne produsere mye mer sunn og bærekraftig sjømat til markedet var det ikke produksjonsvekst i 2022. Økningen i eksportverdi skyldes høyere priser og lavere kronekurs. Det inngås heller ikke nye kontrakter når det gjelder bearbeidede produkter fra Norge, og vi er i ferd med å igjen bli en råvareleverandør til andre land som følge av Regjeringens politikk. Over tid vil et ekstraordinært høyt samlet skattetrykk på den norske havbruksnæringen flytte investeringer, kompetanse, teknologiutvikling og fremtidig vekst til andre havbruksnasjoner med langt lavere skattenivå.

Regjeringen er tydelig på at hovedbegrunnelsen for innføring av grunnrenteskatt på havbruk er å hente inntekter til staten. Dette kan imidlertid gjøres på betydelig mindre distriktsfiendtlige måter. Et eksempel på dette er den Færøyske modellen med dynamisk produksjonsavgift. Denne modellen fungerer godt og burde vært utredet slik LO, NHO og et stort antall av høringsinstansene har bedt om. En trinnvis bedriftsbeskatning bør også utredes som et alternativ.

I tillegg til forslag om grunnrenteskatt på havbruksnæringen har det regjeringsoppnevnte «Utvalg om perspektiver for fremtidens skatte- og avgiftssystem (Skatteutvalget)», også kalt Torvik-utvalget, foreslått grunnrente på fiskeri. Dette vil også ramme kysten hardt.

Norge har i tillegg et selvpålagt utseilingskrav på 30 nautiske mil som forutsetning for å komme inn under nettolønnsordningen. Utseilingskravet er ikke noe krav fra ESA,

men det bidrar til å svekke kystens konkurransekraft m.a. for norsk brønnbåtnæring. Dette kravet bør derfor fjernes.

Brønnbåter utfører ofte oppdrag som lukket behandling mot lakselus og lignende stasjonære oppdrag mellom frakteoppdrag over lenger distanser. Om skatte- myndighetenes fortolkning av regler blir gjeldende vil dette sette store deler av norsk brønnbåtnæring under press og føre til utflagging eller avvikling.

Utenlandske rederier uten norsk mannskap vil få en økonomisk konkurransefordel i norske farvann, noe som vil føre til forverret leveransesikkerhet, svekket lokal og nasjonal kompetanse og vil uten tvil kunne påvirke kvaliteten og presisjonen på arbeidet som utføres. Beregninger som fremkom i bransjemedia nylig, viste at over 100 skip med mer enn 2000 norske sjøfolk er i fare for å bli rammet av de forverrede rammevilkårene.

Fremskrittspartiets tar avstand fra AP/SP-regjeringens sentraliseringspolitikk, der innovasjons- og utviklingskapital overføres fra kysten til staten. Norge bygges best desentralisert der næringsliv og kommuner kan utvikle arbeidsplasser og gode lokalsamfunn, basert på egne naturressurser og naturlige fortrinn.

Fremskrittspartiet sier tydelig NEI til grunnrente for havbruksnæringen og villfisknæringen, og JA til avvikling av utseilingskravet knyttet til nettolønnsordningen.

Fremskrittspartiet vil bidra til at norske brønnbåtrederier og deres mannskaper som bor i Norge fortsatt skal kunne nyte godt av en gunstig rederibeskatning og regler for sjømannsfradrag.

Mvh Olaf Reppe