Hitra-ordfører Ole L. Haugen mener trønderske ordførere må ofre mer natur for bygge vindkraft. Foto: Steinar Fugelsøy / Adresseavisens arkiv

Hitra-ordfører Ole L. Haugen mener vi må ofre mer natur for bygge vindkraft. Han oppfordrer ordførerne i Trøndelag til å legge til rette for mer vindkraft.

Trøndelagsmøtet forrige uke virker å ha vært et vekkelsesmøte for vindkraft for Haugen. Han mener vi trenger mer vindkraft, samtidig som samene på Fosen slåss mot staten for å få rettferdighet etter høyesterettsdommen der. Blant annet er det Russland angrepskrig i Ukraina som begrunner Hitra-ordførerens standpunkt. – Det er en ny erkjennelse i folket nå, etter det forferdelige som skjer i Ukraina og Putins energikrig. Om vi ikke bygger ut fornybarkraft raskt får vi flere problemer: Vi får ikke nok kraft, vi får ikke sikker krafttilgang og vi koker kloden. Og da er det «game over». Jeg har tro på en opplyst debatt denne gangen, som tar inn perspektivet med at barnebarna får regningen, sier Haugen til Adresseavisen.

Hitra-ordføreren bygger debatten på feil premisser. Grunnen til problemene med mangel på strøm, er en feilslått kraftpolitikk her til lands. Det er ikke verdt å ødelegge biologisk mangfold i Trøndelag for å være «Europas grønne batteri», som det het i festtalene for få år siden. Realiteten med å være Europas grønne batteri er gigantiske kabler til Europa, skyhøye priser for folk her til lands, og astronomiske summer i overskudd for kraftbransjen. Det er derfor presset for å bygge vindkraft nå har blitt så stort. Politikere som aksepterer disse premissene, gjør seg til gisler for kraftlobbyen.

Det er ingen grunn til at trønderske lokalpolitikere bør ofre biologisk mangfold for å få flere vindparker, skriver redaktør Espen Leirset i avisa Innherred.

Den norske kraftpolitikken baserer seg på svære kabler til utlandet, samt at oljeplattformene på Nordsjøen skal kobles til det norske strømnettet. Disse to tiltakene er en oppskrift på å skape strømmangel og skyhøye priser. Mener Haugen virkelig at trønderske vindmøller skal bidra til å redde Tysklands hodeløse nedstenging av egne atomkraftverk, og til en grønnvasking av oljeproduksjonen i Nordsjøen? Det er ingen grunn til at trønderske lokalpolitikere bør ofre biologisk mangfold for å få flere vindparker. Skytset bør istedet rettes mot regjeringens energipolitikk, og mot «Energiwende» i Tyskland, som har ført både Norge og flere land ut i energikrise.