HVA VIL DU JEG SKAL GJØRE FOR DEG?

Kong Harald stilte dette viktige spørsmålet i Nyttårstalen ved siste årsskiftet: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Oppfordringen fra Kongen var at vi kunne stille dette spørsmålet til hverandre når vi ser og hører at noen trenger hjelp. Dette er åpent spørsmål; det kan ikke besvares med et ja eller et nei. Det er også et risikabelt spørsmål å stille fordi det er forpliktende. Ved å spørre hva vi kan gjøre for andre, inviterer vi dem til å komme med det de måtte trenge hjelp og støtte til.

Spørsmålet er gammelt. Det ble stilt til den blinde tiggeren Bartimeus som satt ved veikanten og tigget da Jesus en dag kom forbi. Bartimeus hadde ropt høyt flere ganger: «Kyrie eleison» som betyr «Herre, miskunne deg.» Jesus ble derfor oppmerksom på han og spør tilbake «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Kan hende virker spørsmålet rart; det er klart at denne mannen mer enn noe annet ville få synet igjen. Likevel møter Jesus han med et åpent sinn og med et åpent spørsmål.

Ved å spørre slik, gir vi oss selv anledning til å lytte oss inn i menneskers behov og nød, vi gir dem selv mulighet og anledning til å meddele oss det som akkurat nå er tungt å bære. Kan hende er det nok å låne dem to ører og lytte dem ut. Andre ganger må der handling og praktisk hjelp til. Derfor kan det være risikabelt å spørre slik, men jeg tror vi løper en enda større risiko ved å la være å spørre.

Jeg er aktivt med i Kirkens SOS. Dette er en landsdekkende krisetelefon som er døgnåpen. Her er det tre ord som driver hele arbeidet: Vi skal se, støtte og styrke mennesker. «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Våg å spørre slik. Si at du vil se, støtte og styrke et medmenneske som akkurat nå ikke orker tyngden av eget liv…..

Lykke til!

Av prost Dagfinn Thomassen