Kan vårt syn på framtiden bli lysere?

Vi lever i en tid med raske endringer der folk bekymrer seg for en pågående krig, høye matpriser og høye strømpriser. Samtidig forblir frakobling, nærhet til naturen, fritidstradisjoner og mye utetid våre idealer.

De fleste nordmenn assosierer appelsin, påskekrim, Kvikk Lunsj, egg, lam og skitur… med påske.

Rundt påsketider begynner vårtegn å bli merkbare og temperaturene blir mer behagelige.

 Påskeferien er sannelig en gyllen anledning til å koble omverdenen helt ut.

Mange drar på en langtur gjennom snødekte daler, myrer og skog.

Der kan man legge mer merke til naturen og omgivelsene, koble fra digitale medier, og forsøke digital detox for å være til stede i øyeblikket. For forskningen viser at å koble seg fra digitale medier gir bedre konsentrasjon, tilstedeværelse, personvern og ikke minst privatliv. Det er nemlig påvist at mobilfrie perioder i hverdagen gir en positiv opplevelse, mer tid til å lage mat og ha lange samtaler.

Kanskje skal vi åpne dørene våre litt på gløtt, slik at vi ser noen som står utenfor med et varmt smil og vil ha en samtale. Når vi åpner våre egne dører oppdager vi kanskje at flere mennesker rundt oss også åpner sine dører.

Det kan riktignok være krevende å vise sårbarhet. Risikoen for å bli avvist, ikke bli tatt på alvor eller forstått, kan være overveldende. Men, vi trenger nærhet, vi trenger opplevelsen av at noen ser oss. Det er vårt ansvar; for nærhet oppstår kun når vi oppsøker den selv.

Og Gud søker relasjon med oss.

Paulus sa i Aten: «Gud er jo ikke langt borte fra en eneste av oss.» (Apostelgjerningene 17). For det er i ham vi lever, beveger oss og er til, som også noen av deres diktere har sagt: ‘For vi er hans slekt.’ Fordi vi altså er Guds slekt.

For «det er ingen avstand mellom oss og Gud» som sier: «Jeg vil gi dere fremtid og håp.» (Jeremia 29:11)

God Påske!

Slavisa Jos. sokneprest i Frøya sokn