Fosenutbygginga og verdens fattige

I onsdagens (9. aug) Hitra- Frøya skriver Høyres Torhild Aarbergsbotten en kommentar til Naturvernforbundets kritikk av utbyggingen av vindkraft på Fosen. De Grønne støtter samenes kamp mot denne utbyggingen, og støtter Naturvernforbundets kritikk om de store naturødeleggelsene denne utbyggingen fører til. De Grønne ønsker utbygging av fornybar kraft, også for å bistå mot omlegging til ren energi i Europa, men ikke til enhver pris. Og prisen på dette anlegget blir godt beskrevet av Mads Løkeland og Kjell Derås’ innlegg.

Jeg reagerer på at Aarbergsbotten bruker de fattige i verden som et argument for denne utbyggingen, som ifølge henne er, sitat; “solidaritet med alle de som lever under fattigdomsgrensen grunnet manglende tilgang på energi.” Dette er vel ikke et formål med utbygginga, er det Aarbergsbotten?

De 3 TWh dette anlegget forventes å produsere vil i hovedsak brukes i Norge og eksporteres til Europa, uten noen avtale om at noe sendes videre til de som lever under fattigdomsgrensen ute i verden, og de kan vel ikke betale uansett. Det er fortjeneste som ligger bak denne utbygginga, ikke noe galt i tjene penger, men å argumentere at kostnadene for vårt eget urfolk og naturverdier settes opp mot de fattige i verden er lavmål, som jeg ser det.

Fosen-utbyggingen ble presset gjennom av Høyre i 2015 etter at investorene ønsket å trekke seg ut, da beregninger viste at det ikke var økonomisk lønnsomt lengre. Da Høyre krevde at det måtte det bli og utbygginga skulle settes i gang, så var det ingen som nevnte verdens fattige. Ikke da, men tydeligvis et argument nå...

Det er fortsatt usikkert om denne vindkraftparken blir økonomisk lønnsom, men det er sikkert at den har uholdbare konsekvenser for reinsdrifta og for naturområdene.

Gjertrud Berg, stortingskandidat De Grønne Sør Trøndelag

Les flere sterke meninger på våre debattsider, hitra-frøya.no/meninger