- Åh hallo, det var i dag du skulle komme ja, sier Kai-Egil Skarsvåg når lokalavisa entrer båtbyggeriet.

- Du skjønner, vi kom tilbake fra båtmesse i Miami for få dager siden.  Jeg har nok ikke fått snudd om hodet helt. Men velkommen skal du være!

Kai-Egil rekker frem ei hand og ønsker velkommen. Han drar ut en stol, setter frem en kopp kaffe og børster bort usynlig rusk fra voksduken. Om den daglige lederen var redd for at inntrykket kom litt skjevt ut i starten, har han raskt fått rettet det opp.

- Miami, sier du. Det må du fortelle mer om.

- Dette var en inspirasjonstur. Og vi fikk mye inspirasjon. Det er greit å se hvilke trender som råder. Dessuten får vi litt ideer til videreutvikling av egne båtmodeller.

[M]

Som ei badebrygge

Han gir ikke villig vekk alle ideene etter Miamituren. Mange av kortene holdes tett til brystet. Men med ett så gnistrer det engasjert i øynene til Skarsvåg.

- Vi tenker å utvikle en båt med nedfellbare skutesider! Dette blir supert for redningsselskaper og dykkere. Med sidene felt ned blir båten 3,6 meter bred. Det som ei badebrygge!

Både nyutvikling og videreutvikling gir Skarsvåg mye. Det er også med de egendesignede båtene Skarsvåg har opplevd sin store suksess. Båter med rette sider, slik at man får god støtte i rekka. Man stå stødig i båten og fiske.

- Tyskerne er jo kjent for å stå i båten når de fisker, dette er kanskje noe for dem?

- Ja, faktisk! Gurvikdal havfiskesenter besluttet å bytte ut alle båtene sine for et par år siden. De inngikk en kontrakt med oss på ti båter. Havfiskesenteret har fortalt at de har økt belegget betraktelig etter båtkjøpet, beretter Skarsvåg fornøyd.

Foruten en større levering til Gurvikdal, har både Aqualine, Salmar og Måsøval fiskeoppdrett hatt ordrer inne hos Skarsvåg Båt. En storbåt til Havbrukstjenesten har det også blitt. Skarsvåg har også fått ordrer utenfor kommunegrensa. Båtbyggeren har levert båter fra Finnmark i nord til Horten i sør.

Fars skrivebordsskuff

De første skissene til suksessbåtene kommer fra skrivebordsskuffen til far, Kristian Skarsvåg. De har senere blitt videreutviklet for å kunne møte dagens krav til standard.

- Det går vel egentlig ikke an å snakke om Skarsvåg Båt uten å nevne pappa, mener Kai-Egil.

Det var far Kristian som i sin tid startet med båtbygging på 70-tallet. Hjemme i garasjen ble de første sjødyktige båtene til. Og en ung Kai-Egil fikk være med. En spire ble nok sådd allerede da. Selv da han i voksen alder valgte et yrke på sjøen, ble ikke båtbyggingen lagt på hylla. Kai-Egil brukte fri-ukene sine på båtbygging hjemme på Frøya.

- Men i 2013 gjorde jeg et valg. Båtene skulle ikke lenger være et hobbyprosjekt.  Jeg bestemte meg for å bli båtbygger på heltid.

[M]

- Trøndelags beste sveisere

I dag er det fire ansatte i bedriften foruten den daglige lederen selv. En litauisk og tre estiske sveisere bidrar til at båter produseres i et jevnt tempo.

- Det hadde ikke vært noen Skarsvåg Båt uten guttan!, sier den daglige lederen bestemt.

- De guttene jeg har her er kjent for å være Trøndelags beste sveisere. Det sier i alle fall de som vi handler sveiseutstyr fra, og de burde ha greie på det, smiler Skarsvåg.

- Henrik er utrolig kreativ. Han sveisa en superflott figur til meg på bursdagen min. Se her, han har fått med logoen vår og alt, smiler Skarsvåg begeistret.

Og to av ”Trøndelags  beste sveisere” er i full gang på verkstedet. Et blått gnistregn står rundt Taavi Virak i det han legger en pen sveis foran på båten. Mantas Norkevicius står i samme båt og skrur i motorrommet. Kai-Egil ser stolt bort på både båter og gutter før han vinker lokalavisa videre.

- Se her, sier han i det han ruller opp en stor port.

[M]

Større lokale

- Se på dette! Her har vi fått satt opp et nytt bygg.

Et nytt lokale på 300 kvadratmeter skal effektivisere båtbyggingen kan Skarsvåg  fortelle. Innen kort tid kommer den siste porten på plass og er det klart for innflytting.

- Her vil du få plass til å bygge temmelig store båter, sier lokalavisa naivt.

-Ja visst, men vi bygger flere båtmodeller enn det du så der inne. Vi gjør alt av båter etter kundens ønsker. Dessuten utfører vi båtreparasjoner. Og vi har laget både landganger og dødfiskcontainere.

Med større lokaler går Kai-Egil med tanker om å utvide arbeidsstokken også. I løpet av våren ønsker han å ansette en mann til.

- Jeg har en bestemt fyr i tankene, men på sikt hadde det vært flott med kvinner i bedriften også. Jeg hadde to jenter fra ungdomsskolen på utplassering her. Du skulle sett de flotte sveisene de laget!

Jentene må åpenbart ha trivdes godt under Kai-Egils vinger og veiledning, for etter endt utplassering kunne jentene melde at de hadde det klart; de skal bli sveisere!

- Og de fikk beskjed om at de er velkomne tilbake som nyutdanna sveisere, smiler Skarsvåg.

[M]

Trivsel på jobb

At de ansatte trives er veldig viktig for den daglige lederen. Han forteller de ansatte har lett for å tenke mye jobb. Kai-Egil oppmuntrer gjerne de ansatte til å delta på fritidsaktiviteter i lokalmiljøet. Han har også selv tatt ansvar, og forteller om både båtturer og fisketurer med guttene i bedriften. Og på fredagene hygger de seg litt ekstra. Da pleier sjefen å diske opp med noe godt til lunsjen.

- Og i dag er det fredag! Jeg tror jammen det blir pølse med brød på guttene i dag. Nå stikker jeg ut på butikken og handler, sier Kai-Egil Skarsvåg før han spretter ut og blir borte like kjapt som blått gnistregn.