24 matprodukter er tatt ut til finalen under Det Norske Måltid. Finalistene dekker hele landet geografisk og ble valgt ut av en jury på Matstreif i Oslo denne helga.
Hitra- og Frøya-regionen har lang tradisjon for å hevde seg sterkt i denne nasjonale konkurransen, og også dette året blir regionen representert. Da juryen hadde vurdert smak, konsistens, utseende og regional forankring på en lang rekke produkter, kom de til at Dalpro Gårdsmat fortjener en finaleplass i klassen "Årets kjøtt - bearbeidet" med produktet fenalår av villsau.
De 24 finalistene går videre til Årets Måltid i Stavanger 8. januar. Der vil vinnerne kåres under en stor festaften.
I juryen sitter Terje Ness (ORO/Boucse d’Or 1999), Einar Risvik (Nofima), Trine Sandberg (Trines matblogg), Christer Rødseth (Det norske junior-kokkelandslaget/SSP Gardermoen), Jørn Lie (Gamle Raadhus Restaurant), Francisca Witsø (Furusetgruppen).
Årets finalekategorier og finalister er:
Finalister Årets det grønne – bearbeidet:
Eplemost Vista Bella, Epleblomsten AS, Telemark
VÅR eple, kirsebær og Aronia, Sunniva Drikker AS, Oslo
Friskpresset rabarbra naturell, Köhler-paviljongen, Rogaland
Finalister Årets det grønne – naturelle:
Piccolotomater, Wiig Gartneri AS, Rogaland
Snackpaprika, Miljøgartneriet AS, Rogaland
Gul perletomat, Hanasand Gård og Gartneri, Rogaland
Finalister Årets godbit – åpen kategori
Klippfisk 321 Ovn, Jakob og Johan Dybvik AS, Møre og Romsdal
Telemarkskling, Klingeling, Telemark
Superknask knekkebrød, Energimat AS, Rogaland
Finalister Årets kjøtt – bearbeidet
Fenalår av villsau, DalPro Gårdsmat, Sør-Trøndelag
Vossakorv, Nortura Gilde, Voss, Hordaland
Skinka frå Suldal, Fjellmat frå Suldal, Rogaland
Finalister Årets kjøtt – naturelle
Lammekølle, Jens Eide AS, Aust-Agder
Heil Lårsteik ”Black Turkey”, Økodrift Homlagarden AS, Hordaland
Høyfjellsrein – ytrefilet, Nortura, Jotunheimen og Valdres, Oppland
Finalister Årets meieriprodukt – naturelle og bearbeidet
Kraftkar, Tingvollost, Møre og Romsdal
Eiker Holtefjell XO, Eiker Gårdsysteri AS, Buskerud
Jærosten, Voll Ysteri, Rogaland
Finalister Årets sjømat – bearbeidet
DYBVIK Loins Extra, Jakob & Johan Dybvik AS, Møre og Romsdal
Lutefisk Loin, Halvors Tradisjonsfisk AS, Troms
Røkelaks, Ryfylkelaks AS, Rogaland
Finalister Årets sjømat – oppdrett naturelle
Sterling kveite, Sterling White Halibut AS, Rogaland
SALMA loin, Bremnes Seashore AS, Hordaland
Vesters (flatøsters) Vest i havet AS, Hordaland