24 matprodukter er tatt ut til finalen under Det Norske Måltid. Finalistene dekker hele landet geografisk og ble valgt ut av en jury på Matstreif i Oslo denne helga.

Hitra- og Frøya-regionen har lang tradisjon for å hevde seg sterkt i denne nasjonale konkurransen, og også dette året blir regionen representert. Da juryen hadde vurdert smak, konsistens, utseende og regional forankring på en lang rekke produkter, kom de til at Dalpro Gårdsmat fortjener en finaleplass i klassen "Årets kjøtt - bearbeidet" med produktet fenalår av villsau.

De 24 finalistene går videre til Årets Måltid i Stavanger 8. januar. Der vil vinnerne kåres under en stor festaften.

I juryen sitter Terje Ness (ORO/Boucse d’Or 1999), Einar Risvik (Nofima), Trine Sandberg (Trines matblogg), Christer Rødseth (Det norske junior-kokkelandslaget/SSP Gardermoen), Jørn Lie (Gamle Raadhus Restaurant), Francisca Witsø (Furusetgruppen).

Årets finalekategorier og finalister er:

Finalister Årets det grønne – bearbeidet:

  • Eplemost Vista Bella, Epleblomsten AS, Telemark

  • VÅR eple, kirsebær og Aronia, Sunniva Drikker AS, Oslo

  • Friskpresset rabarbra naturell, Köhler-paviljongen, Rogaland

Finalister Årets det grønne – naturelle:

  • Piccolotomater, Wiig Gartneri AS, Rogaland

  • Snackpaprika, Miljøgartneriet AS, Rogaland

  • Gul perletomat, Hanasand Gård og Gartneri, Rogaland

Finalister Årets godbit – åpen kategori

  • Klippfisk 321 Ovn, Jakob og Johan Dybvik AS, Møre og Romsdal

  • Telemarkskling, Klingeling, Telemark

  • Superknask knekkebrød, Energimat AS, Rogaland

Finalister Årets kjøtt – bearbeidet

  • Fenalår av villsau, DalPro Gårdsmat, Sør-Trøndelag

  • Vossakorv, Nortura Gilde, Voss, Hordaland

  • Skinka frå Suldal, Fjellmat frå Suldal, Rogaland

Finalister Årets kjøtt – naturelle

  • Lammekølle, Jens Eide AS, Aust-Agder

  • Heil Lårsteik ”Black Turkey”, Økodrift Homlagarden AS, Hordaland

  • Høyfjellsrein – ytrefilet, Nortura, Jotunheimen og Valdres, Oppland

Finalister Årets meieriprodukt – naturelle og bearbeidet

  • Kraftkar, Tingvollost, Møre og Romsdal

  • Eiker Holtefjell XO, Eiker Gårdsysteri AS, Buskerud

  • Jærosten, Voll Ysteri, Rogaland

Finalister Årets sjømat – bearbeidet

  • DYBVIK Loins Extra, Jakob & Johan Dybvik AS, Møre og Romsdal

  • Lutefisk Loin, Halvors Tradisjonsfisk AS, Troms

  • Røkelaks, Ryfylkelaks AS, Rogaland

Finalister Årets sjømat – oppdrett naturelle

  • Sterling kveite, Sterling White Halibut AS, Rogaland

  • SALMA loin, Bremnes Seashore AS, Hordaland

  • Vesters (flatøsters) Vest i havet AS, Hordaland