LEDERSTAFETTEN

H. Sæther VVS AS

Navn: Harald Sæther

Alder: 53 år

Bosted: Dolmøya

Stilling: Daglig leder i H. Sæther VVS AS

Hvordan startet din bedrift?

- Jeg starta karrieren hos K. Lund i Trondheim. Så ble det nedgangstider og permitteringer som også jeg ble ramma av. Da valgte jeg å flytte hjem igjen og starta opp min egen bedrift. Det var i 1984. Den gang var det bare meg selv og en personbil. Nå er vi sju ansatte og har flust med oppdrag.

Hvilke prosjekter jobber dere med akkurat nå?

- Nå er vi akkurat ferdig med en større jobb ved Dolmsundet Hotel, og skal straks ta til med Hjorten Hotell i Fillan.

Hvor mange timer vil du anta du jobber i en gjennomsnittlig uke?

- Det pleier å bli et sted mellom 40 og 50 timer.

Hvordan vil du beskrive arbeidsdagen din?

- Dagen min starter i sjutida og da går det slag i slag dagen igjennom. Jeg har veldig varierte dager, og det dukker stadig opp nye utfordringer. En type utfordring kan være å få det til å gå opp med mannskap og jobber. Det gjelder å sende rett mann til rett jobb for å få det hele til å gli mest mulig effektivt. Ellers fyller jeg dagen med fakturering, anbud… En god blanding mellom kontorarbeid og jobb ute i felt.

Hvordan kobler du best fra jobben?

- Skal jeg koble skikkelig av er det fint å ta seg en båttur. Gjerne her i nærområdet. Knarrlagsundet, Mjosundet eller Børøsundet. Det er mange flotte plasser her omkring. Og så tar jeg meg en sydentur i ny og ne.

Hvordan tror du dine ansatte ville beskrive deg som leder?

- Faktisk så tror jeg de vil si at jeg er snill og omgjengelig.

Hvordan vil du beskrive deg selv som sjef?

- Omgjengelig. Ellers er det viktig som sjef å kunne delegere arbeidsoppgavene. Det synes jeg sjøl at jeg får til.

Ser du for deg at du skal være sjef/leder resten av yrkeslivet?

- Ja, jeg satser på det. Jeg har holdt på med denne bedriften i over tretti år , og ser ikke noe vits i å skifte beite nå. Dessuten er jeg blitt så gammel at det er ingen som ville ha hatt meg heller. Jeg trives godt i denne jobben, og det er en god grunn til å fortsette.

Hva er den vanskeligste sjefsavgjørelsen du har tatt?

- Jeg kan ikke komme på noe spesielt. Alle tretti årene har glidd greit unna.

Hvilke fordeler og ulemper er det ved å drive en bedrift ytterst på Trøndelagskysten?

- Før var det et stort minus at det var dårlig logistikk på varer vi bestilte. Det var vanskelig å koordinere jobbene, for vi visste aldri helt sikkert når  bestilte varer dukka opp. Nå har dette bedra seg veldig. Den største ulempen i dag må være å få tak i utdanna fagfolk. Det finnes ikke linjer på den videregående skolen verken på Hitra eller Frøya som utdanner elevene til rørleggere. Nå har vi nettopp fått ansatt en lærling fra Trondheim. Jeg mener det er veien å gå for å få fatt i nye folk. Plusset med å drive bedrift her ute er at man lett opparbeider seg et stort og godt kontaktnett i et lokalsamfunn. Det godt nettverk gir oss mange faste kunder.

Hvilke planer/visjoner har bedriften for fremtiden

- Vi er nå på et nivå hvor vi er veldig godt fornøyde. Planen er at vi skal holde oss her vi er nå. Her er det ingen planer om verken nyansettelser eller innkjøp av nytt utstyr. Vi har det veldig greit.

Flere saker om lokalt næringsliv - samt komplett oversikt over alle lokale bedrifter - finner du på HFguiden.no

Hva er din bedrifts styrke?

- Vi er faglige dyktige. Dessuten har vi evnen til å samarbeide med kundene våre. Sånn kommer vi frem til gode løsninger. Kundemassen vår er en god blanding av private og aktører fra næringslivet. Vi trives godt med mangfoldet det gir.

Hvilket prosjekt mener du er det aller viktigst at lokalpolitikerne prioriterer de neste årene?

- Samferdsel og vei må bli et satsningsområde. Jeg tenker blant annet på Lakseveien til Orkanger. I tillegg bør det legges mer til rette for industri. Det er flott med det som skjer på Jøsnøya, men vi må ikke glemme de mindre plassene her ute. Jeg håper også på at det legges mer til rette for tomter og boliger. Også her håper jeg at de mindre plassene blir huska på.

Hvordan fungerer næringssamarbeidet mellom Hitra og Frøya?

- Det fungerer veldig bra i vår bransje i alle fall. Vi har like mange jobber på Hitra som på Frøya. Det hadde vært helt utenkelig før Frøya-tunnelen ble ferdig. Det samme kan sies om bruene ut til Fjellværsøya. Det er bra at øyene våres knyttes tettere sammen.

Hvilken annen lokal bedrift vil du trekke frem, og hvorfor?

- Hitra Maritime og Sigbjørn Johansen. De har fått til veldig mye på kort tid. Da tenker jeg på at de har fått bygget både båthotell, verksted og en god marina på relativt kort tid.

Hvilken leder bør vi intervjue neste gang?

- Tormod Skarsvåg i Tormod Skarsvåg Entreprenørfirma.