På søndag (27. oktober) er er det premiere på NRKs  nye tv-serie "Dialektriket", om nordmenn og dialekter.

En av hovedpersonene i den første episoden er Harald Anton Adolfsen fra Sula. Harald Anton ble rikskjendis over natta da Bård Tufte Johansen gjorde narr av den uforståelige dialekten hans i programmet Storbynatt. (Se video fra Storbynatt i bilderekka til høyre)

- Vi bare måtte finne Harald Anton og tok med oss en mann fra Setesdalen til Frøya for å sette de to på prøve. For disse to er de som i utgangspunktet skal ha størst problem med å forstå hverandre i landet, Hanne Marie Molde, journalist i NRK Dialektriket, til Hitra-Frøya.

Ble satt på prøve

Redaksjonen satte Harald Anton og setesdølen på prøve i fjæra på Sistranda.

VIDEO: Se utdrag av det spesielle møtet ved å klikke på hovedbildet

- Vi laget et forståings-eksperiment midt i det vakre landskapet på Frøya. Hvem forstår flest av den andres dialektord, og vil de forstå hverandre nok til å klare å bygge ei bru? sier Molde - uten å ville avsløre resultatet av eksperimentet.

Reise i språklig galskap

Yasmin Syed (født i London og oppvokst i Vinje i Telemark) er programleder for tv-serien. Syed setter seg fore å finne ut om vi nordmenn virkelig er så spesielle som vi liker å tro.

- For hva er det med dette vesle, rare landet, der det å plassere folk utfra dialekten nærmest er en nasjonalsport? Landet der til og med statsråder, tv-stjerner og de kongelige snakker dialekt, spør NRK i sin egen programpresentasjon. I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det skal handle om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt.

-  Yasmin møter folk med et enormt engasjement og kjærlighet til sitt eget språk. Men kan det bli for mye dialekt? Forstår vi hverandre egentlig? I denne første av seks episoder finner Yasmin de to vanskeligste dialektene i landet. To menn settes på prøve. Klarer de å kommunisere og løse oppgaven de blir tildelt?

Dialektaksjonen

- I tillegg til serien satser vi  stort på nettet, og «Dialektaksjonen – Mitt beste dialektord» har allerede vært en suksess siden starten av Språkåret 2013. Her inviterer vi folk fra heie landet til å dele sine dialektord og å stemme fram det beste dialektordet i Norge, forteller Molde.

Aksjonen skjer både på nrk.no/dialektaksjonen og på facebook.com/dialektriket.

Harald Anton Adolfsen, programleder Yasmin Syed og mannen fra Setesdal møttes til språklig dyst i Sistranda. (Foto: NRK)
Harald Anton Adolfsen, programleder Yasmin Syed og mannen fra Setesdal møttes til språklig dyst i Sistranda. (Foto: NRK)