Går i gang med ny julekalender-innsamling

Sigurd Vie skal om fem dager i gang med ny julekalender-innsamlingsaksjon. Han har allerede laget ferdig den første porsjonen med hvite kakemenn, og i følge kalendersjefen selv er de megagode. Foto: brit-puslerier.blogspot.no. 

Nyheter

- Jeg syntes det var så artig å tjene penger til de som trengte det i fjor, så nå skal jeg i gang med ny julekalender-innsamlingsaksjon, forteller Sigurd Vie (10).

Tok av voldsomt i fjor

Lokalavisa Hitra-Frøya skrev om den unge frøyværingen i fjor, da han fikk en annerledes julekalender av sin mor, Brit Vie.


- Hva har mamma funnet på nå da, tenkte jeg

Sigurd Vie (9) har en ganske så annerledes julekalender i år.

 

For istedenfor å få pakker i julekalenderen sin, skulle Sigurd løse daglige oppgaver og tjene penger til sin egen innsamlingsaksjon for Plan Norge og utdanning i Liberia.

Fjorårets innsamlingsaksjon tok av voldsomt og pengene strømmet inn til Sigurds julekalender.

Sigurd startet med et mål på 2 400 kroner, det tjente han inn allerede 1. desember. Deretter måtte han justere opp målene sine flere ganger, før  julekalenderinnsamlingen endte på 33.800 kroner.

Går på med nytt mot

- Kanskje var jeg litt naiv i fjor, for julekalenderinnsamlingen til Sigurd ble langt større enn vi hadde trodd på forhånd. Vi var heller ikke klar over hvor mye arbeid det kom til å bli med julekalenderinnsamlingen, så da andre familier gjorde førjulsforberedelser gjorde vi bistandsarbeid, ler Brit Vie.

Likevel går de på med nytt mot i år, når Sigurd nå skal i gang med en ny julekalenderinnsamling.

Begge to forteller at det er mange som har spurt dem om det blir ny innsamlingskalender i år og det kan de nå bekrefte.


- Jeg kunne tenkt meg å holde på med julekalenderen året rundt!

Se hvor mye Sigurd Vie (9) har samlet inn til julekalender-aksjonen sin her


Julekalender-innsamlingen til Sigurd, går til inntekt for Plan Norge og San-folket i Zimbabwe. Foto: brit-puslerier.blogspot.no. 

 

Markere trenden

- Dette gjør vi blant annet fordi Sigurd ønsker det selv. Jeg tenkte at vi kunne gjøre det litt enklere i år siden forrige innsamling ble såpass omfattende, men det hadde ikke Sigurd lyst til. Skulle han ha julekalenderinnsamling i år igjen, så skulle det gjøres likens som i fjor, så da ble det sånn, smiler Brit.

Hun føyer raskt til at det også var en annen grunn til gjentakelsen.

- At vi går i gang med en ny innsamling, markerer trenden vi er blitt en del av og som var bakgrunnen for kalender-ideen i fjor. At vi i verden må stoppe opp litt i forhold til gavekjøret og den ekstreme pengebruken vår i forbindelse med jula og at man heller kan gjøre alternative ting som kommer andre personer til gode.


Sigurd (10) blir kjent tv-fjes i 150 land

Sigurd Vies spesielle julekalender gjør av barnetv-giganten Nickelodeon og Plan Norge nå bruker ham som et godt eksempel på hvordan barn kan hjelpe andre barn.

 

Nyttige erfaringer

Både Sigurd og Brit forteller at de har gjort seg noen nyttige erfaringer siden fjorårets innsamling.

- Sigurd er mer delaktig i planleggingen denne gang, så både han og jeg vet litt mer hva som skal foregå i forhold til oppgavene i år. Vi har allerede kommet i gang med produksjonen, så nå har vi laget oss et lite lager i forkant, forteller Brit.

- Vi har laget kakemenn, laget tennbrikker og engler i papir, og vi har kjøpt inn gevinster til lotteriene, legger Sigurd til.

Sigurd og storesøster Tale har laget mange engler av en veldig gammel bok, forteller kalendersjefen. Foto: brit-puslerier.blogspot.no 

 

Skal hjelpe San-folket

Pengene Sigurd samler inn i år, skal gå til et annet Plan-Norge prosjekt.

- I år har jeg tenkt at pengene skal gå til helse og utdanning for San-folket, som er en fattig og diskrimintert minoritet i Zimbabwe, sier Sigurd.

Brit forteller at Sigurd har valgt seg en nytt prosjekt fordi han vil vi skal hjelpe noen andre denne gangen og fordeler godene. Og siden han selv går på skole er han veldig opptatt av at pengene skulle gå til utdanning.

Sigurd forteller at julekalender-innsamlingen åpner den 29. november.

Antakelig blir starten på Sigurds innsamling på Klubben Grendalag sin julelystenning samme dag, hvor han trolig har sin første salgsbod.

200 kroner hver dag

Sigurd kommer til å bli synlig omkring på flere steder på Frøya, i tiden som kommer.

 - Og jeg håper å få inn litt penger i år også, sier Sigurd ivrig.

De har snakket med han om at det kan hende de ikke oppnår like stor sum som i fjor, så det er han fullt klar over, forklarer Brit.

- Han har i år som mål å tjene 200 kroner per dag. Det er en stor sum det også, men da har han noe å strekke seg etter, og det er en sum Sigurd selv mener han skal klare.

Sigurd har laget hjemmelagede tennbrikker, som kommer for salg under julekalender-aksjonen. 

 
 

Ringvirkninger

Kalenderprosjektet til Brit og Sigurd har gitt ringvirkninger.

Blant annet har Plan Norge laget en julekalender for barneskoler i år, med fokus på det å gi.

Sigurd og Brit oppfordrer andre til å gjøre lignende julekalenderprosjekt som dem.

- Vi prøver å få en nytteeffekt ut av Sigurds kalender, å vise at barn kan hjelpe andre barn. Kanskje er det barn på Frøya som vil være med å hjelpe Sigurd å samle inn penger til San-folket eller til en annen god sak, sier Brit.

Hun sier at man ikke trenger å gjøre julekalenderen like omfattende som dem, men at alt som blir gjort er bra.

-  Man kan hente inspirasjon fra julekalenderen vår og for eksempel bake og selge kakemenn til besteforeldre eller naboer. Det blir ikke all verden med penger av det, men alle monner drar. Selv 50 kroner er mye i de landene Plan Norge operer i.

Sigurds julekalenderinnsamling ble lagt merke til. Her er det tidligere generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen som takker Sigurd for fantastisk innsats. Foto: Tone Småge Måsøval. 

 

Har blitt en ny tradisjon

Å lage julekalender-innsamlingsaksjon har blitt en tradisjon hos dem nå, påpeker Brit.

- Alle synes det er greit med innsamlingsjulekalender og ingen maser om gavekalendre her i huset lenger. Dette engasjerer både store og små og er en positiv måte å bruke førjulstida på. Det å kunne gjøre hyggelige ting i lag, lære om solidaritet og gode tanker før jul. Det er nettopp slik vi ønsker å ha det, så dette er nok blitt en tradisjon som er kommet for å bli her hos oss.

Følg Sigurds julekalender-innsamling

For de som ønsker å følge med Sigurd i år, så har innsamlingen hans sin egen Facebookside: Sigurds julekalenderinnsamlingsaksjon 2015. Det er mulig å følge julekalenderen viaBrits blogg: www.brit-puslerier.blogspot.no eller via Plan Norge sine innsamlingssider f.o.m 29.november når Sigurds aksjon starter.