Julegaven fra lokalavisa:

-Skal vi få reflekser? Yes!

Årets julegave fra Hitra-Frøya går til innkjøp av reflekser til alle grunnskoleelevene på Frøya og Hitra.

- Skal vi få reflekser? Yes! var den umiddelbare reaksjonen fra elevene ved Fillan skole rett før jul. Det gjenstår en praktisk fordeling mellom skolene før alle skolebarna i øyregionen har fått sine reflekser. 

Nyheter

Lokalavisa Hitra-Frøya har som tradisjon å gi bort en større gave til en frivillig organisasjon som gjør noe samfunnsnyttig, fremfor å kjøpe julegaver til firmaforbindelser.

Julegaven pålydende 10.000 kroner går i år til Trygg Trafikk og deres refleksaksjon lokalt her i øyregionen.

Valg av årets mottaker

- Vi ser med selvsyn hver dag på denne årstida at gående langs veiene våre ikke bruker refleks. Jeg tror det bare er flaks at vi ikke har hatt alvorlige påkjørsel-ulykker på en stund, sier redaktør i lokalavisa Hitra-Frøya, Bjørn Lie Rønningen.

- Derfor ønsket vi i lokalavisa at årets julegave skulle gå til innkjøp av et stort antall reflekser for å dele ut på skolene. Men siden reklame-artikler inn mot skoleelever ikke er riktig, så ringte vi Trygg Trafikk Sør-Trøndelag med forespørsel om det gikk an å kjøpe noen reklamefrie reflekser gjennom dem.

Trafikksikkerhetsprosjekt

- Gaven var utrolig godt timet, smiler distriktsleder Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag.

Tilfeldighetene skulle da ha det til at Trygg Trafikk sto på terskelen med et trafikksikkerhetsprosjekt på Hitra og Frøya. Inkludert i dette er en utdeling av reflekser til alle skolebarn, et prosjekt de ikke hadde hele finansieringa i orden til.

- Dermed ble Knut Ove i Trygg Trafikk og jeg raskt enige om at lokalavisa da bidrar med vår julegave på denne måten, slik at reflekser har blitt kjøpt inn og at vi får delt ut reflekser til alle skolebarn på Hitra og Frøya, sier Rønningen.

-Skal vi få reflekser? Yes!

Refleksene er på plass, oppvekstsjefene er orientert, og nå gjenstår bare en praktisk fordeling mellom skolene før alle skolebarn kan ha minst én refleks på jakken til og fra skolen, og i fritida.

Blant de som har allerede har fått utdelt reflekser, er elevene i 4. klasse på Fillan skole.

- Skal vi få reflekser? Yes! var den umiddelbare reaksjonen.

Distriktsleder Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag deler ut reflekser til elevene i 4. klasse på Fillan skole. 

 

Ungene kunne alle rekke opp hendene både høyt og ivrig, da Knut Ove i Trygg Trafikk var innom og spurte om de bruker refleks til vanlig.

- Mamma maser bestandig om at jeg må ha på meg refleks, så da bruker jeg å si til mamma at det må du også huske, forteller eleven Thea.

- Dere er reflekspoliti, dere, smilte Børseth og oppfordrer barna til å fortsette å minne foreldrene på å bruke refleks de også.

- Skolebarn er gjerne flinkere enn oss voksne til å bruke refleks. Så oppfordringa er minst like stor til voksne: bruk refleks, både når du trener og når du "bare" skal til butikken, påpeker Rønningen i lokalavisa.

Lokalavisas julegave går i år til refleksaksjonen til Trygg Trafikk. Her er f.v redaktør Bjørn Rønningen, Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk, kommunikasjonssjef i Gierteka Kristian Kaas Mortensen, Dag Willmann, leder i trafikksikkerhetsutvalget i Hitra kommune og daglig leder i Thermomax Tore Rødsten, innom Fillan Skole for å dele ut reflekser. 

 

Et samspill som kan redde liv

- Dette blir en kick-start på samarbeidet Trygg Trafikk har inngått med Frøya og Hitra kommuner. Begge kommunene har underskrevet en avtale om å bli såkalte trafikksikre kommuner, sier Børseth i Trygg Trafikk.

Trafikksikkerhet skal settes i fokus, blant annet ved alle barnehager og skoler i øyregionen.

For et par uker siden gjennomførte også Trygg Trafikk et trafikksikkerhetstprosjekt kalt #Er du sikker? ved Hitra Videregående skole.

- # Er du sikker? har banet vei for videre arbeid her i øyregionen. Prosjektet ønsker vi å videreføre både på Hitra vgs og Frøya vgs til neste år. Slik at vi kan unngå så langt det er mulig, tragiske ulykker, sier distrikslederen i Trygg Trafikk.

Børseth forteller også at de har inngått samarbeid med næringslivet.

- Blant annet har transportfirmaene Gietra og Thermomax som operer her, underskrevet avtaler på at de ønsker å bli trafikksikre bedrifter. Siden julegavesjekken fra lokalavisa ikke dekket hele beløpet til refleksene, har Gietra og Thermomax bidratt de også. Dette er for meg et tydelig bevis på at dere alle, ønsker sterkere fokus på trafikksikkerhet i øyregionen. Jeg vet vi skal få til mye sammen og at vi kan utgjøre en forskjell. Dette er starten på et samspill som kan redde liv.

F.V: Distriktsleder Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag med årets julegave i fra lokalavisa. Transportselskapene Gierteka og Thermomax ved kommunikasjonssjef Kristian Kaas Mortensen og daglig leder Tore Rødsten, Bjørn Rønningen redaktør i lokalavisa Hitra-Frøya og Dag Willmann, leder i trafikksikkerhetsutvalget i Hitra kommune. 

 

Enkel livsforsikring

Årlig gjennomfører Trygg Trafikk tellinger av refleksbruk blant voksne fotgjengere.

Tallene er ekstra nedslående for Sør-Trøndelag som kommer dårligst ut blant alle fylkene i landet med kun 13 prosent refleksbruk.


 

- Når det samtidig viser seg at vi sør-trøndere er landets dårligste til å bruke refleks, og lokale bilister forteller om uhyggelige nesten-ulykker, håper vi inderlig det blir med det; at nesten-ulykkene ikke følges av en påkjørsel, sier Rønningen.

- Å være synlig er veldig enkelt. Bruken av refleks i mørket, gjør at man reduserer risikioen for å bli påkjørt betraktelig. Derfor er det viktig at refleksbruk taes på alvor. Det er en enkel livsforsikring, avslutter Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk.