Det lukter vårruller når hoveddøra til barnehagen åpnes. Overalt vrimler det av barn. De løper, hopper, pusler, tegner og bygger Lego. Inne på spiserommet står det masse retter på kjøkkenbenken. Noe ser veldig kjent ut som potetmos og pannekaker. Andre retter lukter eksotisk og er krydret med noe annet enn det man typisk finner i det norske kjøkken.

De ansatte i barnehagen har ikke helt oversikt over hvilken mat som serveres, for det er stort sett foreldrene som har tatt med seg mat og hjelper til å tilberede den.

Ni nasjonaliteter og 11 språk

Den nye Rabben barnehage sto ferdig i april 2014 og det er nå 58 barn mellom et og seks år som går der. I barnehagen er det ni nasjonaliteter og det snakkes hele 11 språk. Søndag 21. februar er FNs internasjonale morsmåldag og 1. mars er barnehagens dag. Disse to merkedagene ble slått sammen og markeres i dag på Rabben barnehage.

Det passet så god siden temaet på barnehagedagen i år var språk og språkutvikling med særlig vekt på å lese for barna, sier Lindis Johansen som sammen med Hege Vollan har hatt hovedansvaret for å arrangere feiringen.

Leser eventyr fra sitt eget land på sitt eget språk

Foreldre og besteforeldre er bedt med for å feire dagen sammen med barna sine. Det er forskjellige aktiviteter som samlingsstund og lesestund. Foreldrene leser eventyr for barna på sitt eget språk.

De bruker gjenstander som barna kjenner igjen slik at alle barna kan følge med og skjønne handlingen uansett språk, forteller Hege Vollan.

Rundt lunsjbordet sitter foreldrene sammen med barna sine og spiser av den meget varierte lunsjen. Viktorija Narvois fra Litauen sitter sammen med døtrene sine Camilla og Elisabeth.

Det er veldig bra at barna blir trygget på å bruke morsmålet sitt i tillegg til å lære norsk, sier Narvois.

Språket smitter

Det er ikke bare en gang i året på FNs morsmåldag at Rabben barnehage har fokus på morsmål. De ønsker at barna skal kunne sitt eget morsmål fordi det er en så sentral del av identiteten deres og viktig for selvfølelsen.

Det er viktig at barna lærer seg norsk, men det er like viktig at de ikke glemmer morsmålet sitt, sier Lindis Johansen.

Barnehagen har en egen kulturgang der de har et lite bibliotek med bøker på alle språkene som snakkes i barnehagen. Det henger bilder fra kjente eventyr på veggene uten tekst slik at barna selv kan fortelle eventyret. På veggene henger det plakater med fakta om ulike land og bilde av barna med  nasjonalflagget sitt i hånden.