Hitra kommune opplyser på sin hjemmeside at kommunen og Sør-Trøndelag fylkeskommune har inngått samarbeid om å forbedre bredbåndskapasiteten på Kvenvær.

Fylkeskommunen opplyser at anskaffelsesprosessen vedrørende bredbånd til de nevnte områdene Kvenvær og Titran vil starte i slutten av februar i år.

Radiobasert løsning

E-koordinator Pål Magnar Dahlø i fylkeskommunen leverte tidligere i vinter en vurdering hvor han anbefaler at man går for radiobasert løsning. Alternativet hadde vært fiber, men for å få til dette ville man bare i gravearbeid fått kostnader på flere millioner. Dette ville gitt en nærmest ubegrenset nettkapasitet.

Radioløsningen vil komme på bare brøkdelen av fiber-alternativet.

- Anskaffelsen vil være teknologinøytral selv om vi ser at en radiobasert løsning vil være effektiv, både relatert til kostnader og utbyggingstid, sier Dahlø til lokalavisa.

- Den endelige løsningen for de nevnte områdene blir ikke besluttet før vi ser hva som kommer inn av tilbud, og etter at disse er evaluert.

Hvis det etableres et tilbud om en radiobasert løsning vil dette innebære at det settes opp antenner som sender et radiosignal til hver husstand/hytte. Disse vil få en egen antenne på veggen.

God nok kapasitet for dagens tjenester

Erfaring tilsier at prosjekt som dette leverer god nok kapasitet for dagens tjenester og trolig også i lang tid framover, skriver Dahlø i sin oppsummering i vinter.

- I dag tilbys det hastigheter på 5,15 og 30 Mbps. Innen ett til to år kan det leveres opp til 100 Mbps. Responstiden er også god, trolig også god nok for spilltjenester.

Fylkeskommunen har bidratt til flere lignende prosjekt og tilbakemeldingene er meget gode, skriver Hitra kommune. Sist prosjekt ble etablert i Bjugn (Gjølga/Elveng) og i Orkdal (Utsjåren/Englykka/Geita).

Deler utbyggingskostnadene

Prosjektet vil totalt koste 200 000 kroner eks mva for Kvenværsområdet. Fylkeskommunen og Hitra kommune vil dekke 50 % av utbyggingskostnadene hver.

Dahlø opplyser til slutt at minstekravet vil være på 30 Mbit/s nedstrøms, samt et dekningskrav på minst 80 %, inkl fritidsboliger.