Norsk-amerikansk markering av den frøyafødte vitenskapsmannen

I dag ble statuen av John A. Widtzoe avduket foran Frøya kultur- og kompetansesenter.
Nyheter

I delegasjonen med cirka 100 amerikanere som var kommet til Norge og Frøya for å bli med på dagens markering, var det et stort antall slektninger av John A. Widtzoe. Flere barnebarn, oldebarn, tippoldebarn og til og med tipptipp-oldebarn hadde blitt med på turen.

Det eldste gjenlevende barnebarnet, John Durham, holdt en liten tale etter avdukingen. Han fortalte at han i 1967 også hadde besøkt Frøya, og bestefarens fødested i Daløya. Og at han husket godt møtet med slektningene, blant andre Gustav Witzøe, som da var 14 år.

John A Widtzoe ble født på Frøya i 1872. Familien bodde både i Namsos og Trondheim før han sammen med mor og en bror emigrerte til USA. Familien var mormonere, og de reiste til Utah, hvor Widtzoe ble døpt inn i mormonermenigheten samme år som de kom. John A Widtzøe ble en sentral person i mormoner-kirken, som en av de tolv apostlene.

Men det er vitenskapsmannen Witzøe som markeres gjennom statuen på Frøya. Han var utdannet bio-ingeniør, og beskrives som en meget innflytelsesrik forsker innen landbruk, og da spesielt landbruksteknikker på tørr jord.

Han døde i 1952.

Prosjektet med reisning av statuen er gjort gjennom Frøya historielag, og leder Guttorm Reppe sa i sin tale at han håpet plasseringen foran kultur- og kompetansesenteret kan inspirere elevene til å søke kunnskap.