Giftige kamskjell, blåskjell og knivskjell:

Ny, sterk advarsel mot å spise alle typer skjell plukket ved Hitra og Frøya

Nyheter

Det er påvist svært høye nivåer av PSP-toksiner i kamskjell utenfor Hitra og Frøya, og Mattilsynet advarer mot å spise disse. De siste ukene har det vært stans i innhøstingen av kamskjell i området, ifølge NRK.

– Vi vet at folk driver og dykker etter kamskjell når det er sommer.

Det sa seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet til NTB for drøye to uker siden. Fortsatt i dag opprettholder Mattilsynet sin sterke advarsel mot å spise kamskjell samt alle typer andre skjell rundt Hitra og Frøya.

Mattilsynet har tatt utvidede prøver flere steder i øyregionen etter at det tidligere ble målt mellom 1.075 og 13.293 mikrogram per kilo i området. Grenseverdien for kamskjell er 800 mikrogram PSP per kilo.

Symptomer på at man har fått i seg den paralyserende giften PSP er nummenhet i lepper og munn, fingre og tær. Lammelser i muskulatur kan også oppstå, og i verste fall kan dette ramme åndedrettsmuskulaturen, ifølge Mattilsynet.

Det er foretatt ekstra målinger ved Frøya, Hitra og Tarva.

- Bakgrunnen er PSP høyt over faregrensen i område Frøya, Dyrøy, Sula, Froan, Tarva, Gjessingen og Mausund i nåværende/forrige uke, gjelder alle arter, skriver Matportalen.no.

Dette varselet gjelder foreløpig til fredag 21. juli. Varslene oppdateres på matportalen.no hver fredag.