Slik kan du bidra til mindre mikroplast i havet:

9 tips til bilførere, fotballspillere, tannpussere, malere, båtfolk og folk som bruker sminke

Nyheter

Her er noen av rådene fra Miljødirektoratet om hvordan vi hver og en kan bidra til mindre mikroplast i havet:

(les mer på miljøstatus.no)

  • Kjør mindre bil. De gangene du må kjøre bil, kan du dessuten kjøre så riktig som mulig, såkalt "økokjøring", for å redusere slitasjen på dekkene.
  • Nye plagg slipper mest mikroplast, så det er bra å unngå å kjøpe så mye nye klær og heller bruke plaggene lengst mulig. Dessuten bør man ikke vaske dem oftere enn nødvendig.


  • Det er mulig å montere på et eget rensefiler på vaskemaskina, eller vaske klærne i en spesiallaget filterpose som reduserer utslipp av fiber.
  • De små gummigranulatene fra fotballbanen som gjerne følger med hjem etter trening og kamp, bør støvsuges opp, framfor at de havner i vaskemaskina. Du kan også sjekke hvilke rutiner klubben har for oppsamling av gummigranulat som er på vei bort fra kunstgressbanen. Gode oppsamlingsrutiner kan spare miljøet for store mikroplastutslipp.
  • Unngå å skylle malerkoster i vasken, og prøv å samle opp mest mulig av malingrestene når du skraper, slik at det ikke havner i naturen, men leveres inn som farlig avfall.

Eksperten svarer: Kan mikroplasten i sjøen også være skadelig for mennesker?

Giftige kjemikalier kan potensielt bli frigjort fra mikroplast-partikler, forteller forsker Andy Booth. Om plasten også går over i fordøyelsessystemet, må det forskes mer på.  • Skal du pusse båten din, kan du legge en presenning under båten, samle opps tøvet og kaste det i beholder for farlig avfall. Du kan også bruke en støvsuger når du sliper. Støvsugere må ha HEPA-filter, og støvsugerposen må kastes som farlig avfall.
  • Generelt er det bedre at rusk og rask havner i avfallet i stedet for i avløpet.
  • Selv om kosmetikk ikke er den største kilden til mikroplast, er det likevel et området hvor forbrukerne selv kan bidra til å gjøre en forskjell. Svanemerket har annonert av huspleieprodukter, såper og tannkrem som vil merkes med den grønne svanen, må dokumentere at de ikke inneholder mikroplast.
  • Å kjøpe svanemerket kosmetikk er derfor en enkel måte å skåne miljøet mot miljøfarlige plastbiter.

Serie: Blir vi forgifta?

Da forskere åpnet magesekken på dyr og fisker, fant de en blanding av plastbiter og matrester

Fra lokale fiskere fikk forskere og elever en lange, en breiflabb, flere mink, en oter og en nise.