Det er over 5000 menn som får prostatakreft årlig i Norge. Dette gjør prostatakreft til landets største kreftform.

30. oktober lanserte Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen for aller første gang Blå sløyfe-aksjonen i Norge.​

- Norges mest utbredte kreftform rammer kun menn. Det er på høy tid at vi retter ekstra oppmerksomhet mot prostatakreft gjennom en slik aksjon, sier styreleder Hans-Fredrik Donjem i Prostatakreftforeningen.

I europatoppen

- I løpet av november mister vi 90 menn i prostatakreft. Totalt over 1.000 hvert år. Det plasserer oss i europatoppen i antall dødsfall. Derfor skal vi – hvert år, hver november – sette på oss den Blå sløyfa og vise at vi bryr oss om alle dem som er berørt av prostatakreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Gjennom hele november skal Blå sløyfe-aksjonen dele informasjon og skape oppmerksomhet rundt prostatakreft gjennom folkemøter, aktiviteter og salg av blå sløyfer. Aksjonen har ambisjoner om å bli en stor og viktig aksjon for alle som lever med prostatakreft og deres pårørende, og for de som vil bli rammet i fremtiden.

- Vi trenger mer kunnskap og bedre og mer presis behandling. Derfor oppfordrer vi alle til å støtte opp om Blå sløyfe-aksjonen, sier Ryel.

Fakta om prostatakreft

Alle menn har en prostata, også kalt blærehalskjertel. Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret.

Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen. Men også stadig flere yngre menn får prostatakreft.

Omlag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er fire ganger så mange som på 1950-tallet.

Antall tilfeller øker i alle aldersgrupper, og i 2030 er økningen beregnet til over 40 prosent.

Nye tilfeller: 5.118

Antall nye tilfeller i Sør-Trøndelag (gjennomsnittlig 2011-2016): 277

Antall som lever og har eller har hatt prostatakreft: 47.088

Antall årlige dødsfall : 1.045

Kilde: Kreftregisteret, CANCER IN NORWAY 2016Les og lær mer på nettsiden blåsløyfe.no.