I forrige uke skrev lokalavisa om omfattende kjøring i utmark på Hitra, etter at vi hadde kartlagt spor som kunne sees på luftfoto. Lokalavisas kartlegging viste mye kjøring i jaktterreng, som er lovlig når man skal hente ut skutt hjort, men også en del kjøring som kan være ulovlig. Det ble bekreftet av Statens naturoppsyn, som hadde kontroll på Hitra i samme tidsrom.

Ellers er det kommunene som håndhever regelverket for motorferdsel i utmark. Natur- og miljøforvalter Ida Nesset er ikke overrasket over at det er mye kjøring i terrenget på Hitra.

- Jeg ser at det er utbredt kjøring i terrenget, men det er kanskje ikke så overraskende fordi det jaktes en del hjort. Og det er lovhjemmel for å hente ut slakt, og i forbindelse med veddrift. Men lovligheten på kjøringen som vises på kartet kan jeg ikke si noe om.

- Kommer dere til å se nærmere på kartet for å se om det kan være ulovlig kjøring?

- Det hadde vært interessant å sjekke det opp. Det kan hende vi gjør det om vi finner ressurser til det. Men stort sett så følger vi bare opp enkeltsaker etter henvendelser, der vi er pliktige til å følge opp, sier Nesset.

Hun får av og til inn tips om mulig ulovlig kjøring i utmark.

Vi ble med henne på befaring et sted på Hitra, der en grunneier hadde søkt om å få bygge vei opp til en hytte, men hadde fått avslag. Til tross for det kunne det på luftfoto dokumenteres at det var flere kjørespor opp til hytta.

- Her er det spor fra i år og tidligere år, mener Nesset, da vi følger sporene fra et lite gårdsbruk noen hundre meter opp til hytta.

Det er nesten som man forventer å se traktorspor i terrenget i nærheten av et gårdsbruk, selv om det brukes som feriested. Men loven er klar på hvilken kjøring som kan tillates.

- Her ser det ut som sporene går opp til hytta, og at det er gjort for å transportere ting. Da må man ha dispensasjon. Man kan hente ut ved uten dispensasjon, men jeg kan ikke se at det er noen vedskog i nærheten her. Derfor vil jeg skrive et brev til grunneieren og gjøre oppmerksom på at kjøringen kan være ulovlig, og at det vil bli en politisak dersom den ikke stopper, sier Nesset.

Det er spesielt der det er fuktig myr at sporene vises godt.

- Kjøring på hard mark er ikke det verste, men når det kjøres gjentatte ganger der det er bløtt, vil det ta veldig lang tid før sporene forsvinner, sier Nesset.