- Det er viktig å skape arbeidsro og trygghet for skoleledelse og elever. Ingen er tjent med at det skapes fronter. Fylkeskommunen har delegert denne oppgaven til skoleledelsen ved Guri Kunna vgs., gitt rektor mandat til å ta denne avgjørelsen. Den bør respekteres fullt ut, sier formannskapsmedlem Tom Skare (Frp) etter at det tirsdag ble kjent hvordan skoleledelsen vil organisere studietilbudet fra høsten av. Alle studiespes-elevene på Guri Kunna vgs vil fra neste skoleår av gå sitt førsteår (VG1) samlet ved skolested Frøya, mens VG2 og VG3 skal de samme elevene gå på skolested Hitra.

Vedtaket er blitt kritisert fra Frøya og applaudert fra Hitra.

- Etter min mening blir dette blir et godt, bredt sammensatt og styrket skoletilbud. I storsamfunnet Trøndelag vil man ikke kunne forvente at Sør-Trøndelag skal fortsette å ha flere skoler enn Nord-Trøndelag slik det er i dag. Alle må legge godviljen til, og tenke at dette er bra for lokalsamfunnet Hitra og Frøya. Vi blir en liten brikke i det store spillet ”hele Trøndelag”, sier Skare til lokalavisa.

Tom Skare Foto: unknown

- Det kan umulig være enklere å reise inn til Trondheim for å gå skole enn til naboøya. Dette gjelder forøvrig ikke kun elevene, vi reiser i dag mellom øyene i ulike sammenhenger, og må greie å bygge videre på dette.  Vi må tenke hvordan kan samhandlingen mellom kommunene bli bedre. Blant annet kan det stilles krav til Fylkeskommunen om bedre kollektivtilbud. Sammen klarer vi å legge det presset. Vi er avhengige av hverandre, og har blant annet et attraktivt og unikt utgangspunkt innen for eksempel havbruk.  Selv om vi har det å være Hitra- eller Frøya-patriot i ryggmargen, må vi klare å være øyregionen-tilhengere, sier Skare.

Formannskapspolitikere på Frøya uttalte tirsdag at dette er "et skrivebordsvedtak som ikke tar samfunnsansvar", og mener det ikke tar høyde for veksten i lokalsamfunnet og behov for kompetanse i havbruket. Mens Hitra formannskap sendte ut en fellesuttalelse der man mente at kollegene på Frøya viser liten respekt for at det handler om et regionalt tilbud.

- Stå sammen I

Flere av Skares formannskapskolleger bruker nå ord som "mane til ro" og "stå sammen".

- Vi må stå sammen i tiden som kommer for å kunne gi et best mulig tilbud til og for ungdommene våre, sier Hilde Jørgensen (SV).

- Hitra og Frøya utgjør bare 4 % prosent av befolkningen i Sør-Trøndelag. Guri Kunna vgs. er blitt til en skole med to skolesteder, men er fortsatt ganske liten. Faglig sett vil dette bli et bedre tilbud. Det er en god og fremtidsrettet løsning, sier hun.

- Elevene er viktig. Få fokuset over på dem og ro ned debatten, sier Miriam Aclima Baglund (MDG).

- En god demokratisk prosess har blitt gjennomført og den bør respekteres. Rektor har bare gjort jobben sin, så denne prosessen bør ikke gå utover han personlig, sier Baglund.

- Klarer elevene som går yrkesrettet utdanning å reise mellom øyene i dag, så klarer elevene som går studiespesialisering det samme. Det er et argument og en logikk jeg ikke har forståelse for blir brukt.

- Jeg reagerer på at politikerne på Frøya føler seg som tapere, når det er elevene her som faktisk er vinnerne siden de får et bedre studiespes-tilbud, sier Tor Johan Sagøy (H).

- Stå sammen II

- Vi må heller samle oss og være positive. I lengden vil vi tjene på det å stå sammen utad. Får vi til et godt skoletilbud vil det kunne resultere i at flere ungdommen vil søke seg til Guri Kunna vgs. i tiden som kommer, sier Torfinn Stub i Venstre. Mens  Lars Hammerstad (Sp) sier han har liten sans for videre omkamp.

- Forsøk på omkamp videre har jeg ikke forståelse for når dette vil bli et bedre skoletilbud i regionen. Nå må det gis arbeidsro til de som skal sørge for det. Motsetninger og kniving  som det legges opp til videre, er uheldig. Det er politikerne i Sør-Trøndelag som har initiert omstruktureringen, men lettest å ta han som har gjennomført prosessen. Den har vært steintøft, men rektor Espen Arntsberg har gjort jobben rakrygget. Han skal vite at han har støtte i hittersamfunnet, sier Hammerstad.

Noe tilsvarende vektlegger Per Ervik (PP):

- Dette vil styrke lokalsamfunnet, men enkelte virker bare interessert i å ”hause” opp stemningen. Jeg synes mistilliten rundt rektors avgjørelse i fra politikerne på Frøya er på kanten.

- Å opprettholde to skolesteder er en utfording i seg selv

Ordfører Ole L. Haugen (Ap) mener øyværinger må se oss selv i sammenheng av et nytt Trøndelag og innse at vi er rundt 10 000 mennesker her i øyregionen.

- At det skal opprettholdes to skolesteder på Hitra og Frøya er en utfordring i seg selv. Vi har all grunn til å være optimistiske over mulighetene i øyregionen videre, de skal vi gripe med begge hendene. Men det klarer vi ikke om vi skal fortsette å krige på dette viset. Det blir helt feil vinkling å snakke ned skoletilbudet vi har her i øyregionen. Dette er resultatet av et godt kompromiss

Ordføreren mener også at skytset mot rektoren må slutte.

- Vi prøver å oppdra våre elever med at de ikke skal bedrive mobbing. Men hva bedrives når «baker rettes for smed», når rektor Arntsberg har blitt utsatt for direkte mobbing fra ulike hold? Hva blir da igjen av oss, som voksne rollemodeller? Hva tenker og hva lærer vi da våre barn og ungdommer - elevene ? Jeg tror dette, kanskje mer enn noe annet, bør bety at man nå tenker seg grundig om, før denne saken får eskalere videre, sier Haugen.