Over hele landet har turglade mennesker feiret at det er 150 år siden Turistforeningen, som det den gang het, ble stiftet 21. januar 1868. I vår region spilte været helt på lag med turarrangørene, slik at både Uttian og Melandsjøen viste seg fra sin aller beste side.

På Uttian viste termometeret fire minusgrader da små og store troppet opp for å bli med på bursdagsfeiringen søndag. Og litt ulikt andre fødselsdager, var det jubilanten som delte ut gaver, da alle ungene fikk hver sin Turbo matboks.

Og også etter at "hovedfeltet" hadde lagt ut på tur, strømmet det til med glade turgåere.

Uttian i særklasse

Turdeltakerne kunne velge mellom flere løyper, men ettersom mange ville delta på "turtippen", ble det til at de fleste valgte å starte med kortløypa, hvor de kunne finne poster med spørsmål. Ett av barna,Nicklas, hadde i likhet med mange andre barn, alliert seg med en voksen for å finne svarene, og både han og "Mimmi" Bente Meland, gikk ivrig etter alle postene.

Uttian er kanskje i særklasse når det gjelder turterreng. Det er mange løyper å velge mellom, og flere av løypene er greie å gå også for de minste. Til og med barnevogn kan med letthet benyttes helt fra "Gården" og til de tidligere revfarmene.

De fleste snudde ved nevnte farmer under arrangementet, men en del valgte også å gå opp til plassen DNT sin turkasse er utplassert, og hvor det er en fantastisk utsikt utover havet. Atter andre tok helt andre, og enda lengre løyper i det flotte vinterværet.

Kunne ikke vært heldigere

- Vanligvis er det sur landvind på Frøya når det er så kaldt som dette, men i dag er det nesten ikke et vindpust. Vi kunne ikke vært heldigere med været, sier Stine Ervik på benken ved utsiktsposten. Sammen med sønnen Svein Kristian skriver hun seg inn i turboka, som tydeligvis benyttes svært ofte. Etterpå skal de innom grendahuset, hvor Uttian grendalag har sett sitt snitt til å tyvstarte kafésesongen,  og hvor kakestykker kjapt skiftet eier, og hvor vaffeljernet og kaffetrakterne aldri rakk å bli kalde under storinnrykket av barn og voksne etter gjennomført tur.

Fornøyde arrangører

DNT har 300 000 medlemmer over hele landet, men man trenger ikke være medlem for å delta på turene deres. Og at turene er populære er det ingen tvil om.

- Vi var spente på oppmøtet i og med at det var så mange skøytearrangement andre steder på øya i dag. Opptellingen har vist at det har møtt opp 30 barn, og noe lignende med voksne. Været var perfekt og vi kunne servere frukt sponset av Kiwi, og dele ut gaver til barna. For ungene var det også stas at det var is på dammene i løypa. Vi er kjempefornøyde, sier Ingunn Teigås fra arrangøren Barnas Turlag på Frøya.