Guri Kunna videregående skole har montert sine første solcellepaneler. Og det er det elever ved elektrofag og byggfag selv som har gjort.

- Vi dro to lærere på kurs i Trondheim i fjor. Alle skolene var invitert, men det var bare vi som var representert. Rett etter kurset var jeg og forhandlet med grossisten som hadde kurset, og fikk en god pris på en prøvepakke med solcellepanel, sier lærer Jo Lervik ved skolested Hitra.

- Hvorfor er det viktig at elevene lærer å montere solcellepanel?

- Vi går jo mot et grønt skifte, og da er det en fordel at elevene er i spiss på den nye teknologien. Dette vil ta løs nå. Jeg hørte på radioen i morges at solcellebransjen hadde økt med 59 prosent i løpet av fjoråret. Og det er bare begynnelsen.

- Så da kan det bli oppdrag på disse elevene når de er ferdige?

- Disse elevene kan det nå. Dette anlegget vil være noe å ha med på CVen når guttene skal ut i jobb ja.

Byggfag-elevene har laget takfestene til de tre solcellepanelene, men elektrofag-elevene har koblet opp det elektriske.

Strømmen fra panelene er koblet opp til skolens nett og vil supplere strømforbruket med opp til 2 kilowatt når sola skinner på det sterkeste. Det tilsvarer nesten forbruket til en oppvaskmaskin.

- Det er lite i forhold til skolens strømforbruk, men det er et positivt bidrag, sier Lervik.

Ny kunnskap: Både elever fra byggfag og elektrofag har lært nye ting ved å montere solcelleanlegg.

- Mye potensiale

- Det har vært veldig spennende og lærerikt å være med på. Det er en ny teknologi som vi ikke har vært borti før. Og så slipper vi å sitte på skolebenken, sier elektrofag-elev Osvald Pettersen, som sammen med Mikal Akset har vært baser for prosjektet.

- Hva synes du om solcelleteknologien?

- Jeg håper det blir mye mer utbredt i fremtiden, for det er mye potensiale for å utnytte solkraften. Og det er interessant å jobbe med, mener Pettersen.