Fylkesmannen opphever Hitra kommunes vedtak om dispensasjon fra reguleringsplanen for Fillan sentrum.

Frode Eide bygget nytt hus i Kjerkbakkan i Gammel-Fillan i 2016. Nå har han fått medhold fra Fylkesmannen, etter at han klaget på kommunens vedtak om dispensasjon fra reguleringsplanen for Fillan sentrum, i forbindelse med bygging av kjedehus på nabotomten hans i Kjerkbakkan i Gammel-Fillan.

Teknisk komite behandlet først klagen, uten å ta den til følge. Den ble derfor sendt til Fylkesmannen som siste klageinstans. Komiteen har utsatt iverksettelse av vedtaket inntil klagen er avgjort.

Eide trodde ikke klagen ville føre frem.

- Jeg ser jo hva Hitra kommune godkjenner rundt omkring ellers. Både på Storhaugen og flere bolighus. Jeg skjønner behovet for å bygge boliger, men det virker som det er litt fritt frem for å bygge hvor som helst. At man absolutt skal bygge på så lite egnede tomter som her klarer jeg ikke å forstå, sa Eide til lokalavisa i januar.

For dårlig begrunnet

Men nå må saken behandles på nytt i teknisk komite. Fylkesmannen har avgjort at kommunen ikke har begrunnet de fire ulike dispensasjonene godt nok, og har derfor kjent vedtaket ugyldig. Teknisk komite må blant annet gjøre en separat vurdering, med en konkret avveining av de omsøkte dispensasjonene. Eller alternativt å behandle dispensasjonssøknaden som forslag til planendring.

- Av vurderinger som må foretas er eksempelvis i hvilken grad en dispensasjon påvirker friluftsområdet og om området vil beholde sin funksjon, hvor mye bebyggelsen tåler, hvorledes boligene er tilpasset tomt og terreng på en god måte, med mer, skriver fylkesmannen.

Eide klaget blant annet på at kommunen hadde gitt dispensasjon fra reguleringsplanens bestemmelse om en utnyttingsgrad på 20 prosent, slik at utbygger kunne bruke 37 prosent av tomten til å bygge de 14 kjedehusene. Det fører til at kjedehusene blir bygget bare 10 meter fra huset hans.

- Tas det ikke hensyn til eksisterende bebyggelse når byggesøknader godkjennes? Hensynet til naboene er ikke ivaretatt, skriver Eide blant annet i klagen.

De andre dispensasjonene som må behandles på nytt er dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene om terrengbearbeiding, lekeareal og friluftsareal.

Skal mye til

Han lurer også på hva vitsen er med en reguleringsplan når det gis så mange dispensasjoner.

- Hvorfor er det reguleringsplan med retningslinjer, når det gis dispensasjon på så å si alle punkter? Dette er lite troverdig og setter også føringer for andre saker.

Dette legger også fylkesmannen vekt på i sin klagebehandling. Spesielt når reguleringsplanen var vedtatt av kommunestyret så nylig som i august 2017.

- Det skal mye til for å fravike en plan ved dispensasjon, og dette gjelder særlig for nye planer siden kommunen nettopp har tatt stilling til arealdisponering, bruksformål, utnyttingsgrad med mer. Planer er ment å gi en forutsigbarhet for alle berørte parter. Dette tilsier strenge krav til begrunnelsen i et dispensasjonsvedtak. Det er uklart for Fylkesmannen hvorfor økt utnyttingsgrad ikke ble vurdert i planendringen, skriver Fylkesmannen.

Det er Kama Eiendom AS, ved Håvard Kaasbøll som står bak byggingen og dispensasjonssøknaden. Lokalavisa har prøvd å kontakte Kaasbøll uten å lykkes.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no