De fleste forbinder Tom Ketil Krogstad med stor medieoppmerksomhet rundt sexklubben Club4 og rettsaken der han ble dømt for hallikvirksomhet.

Men hvem er Krogstad egentlig, og hvordan endte hitterværingen opp som en av Norges største porno-kjendiser?

Krogstad ble født i Meråker i 1965. Som fire-åring flyttet han sammen med moren Eva Krogstad og stefaren Jann Ottervik til Hestvika. Et par år  senere flyttet de til Ottervika i Kvenværet, der Ottervik kom fra.

- Jeg vokste opp på Hitra med etternavnet Ottervik frem til jeg flyttet til Trondheim. Rita Ottervik ble søskenbarnet mitt da moren min giftet seg inn i familien, forteller Krogstad til lokalavisa mens han står bak kassa i Club4-shop i Innherredsveien i Trondheim. Han har nettopp åpnet butikken, dit kom han syklende til åpning klokken 10 en fredag formiddag.

Stefaren var skipper på Hitraferge og Fjellværsøy-ferga. Moren var bussjåfør i Fosen trafikklag.

- Moren min var en av de første buss-sjåførene i Trøndelag, og kjørte buss på Hitra og Frøya. På den tiden var det to kvinnelige bussjåfører på Hitra. Det var spesielt, for å si det sånn.

Han har for det meste gode minner fra barndommen i Kvenværet.

- Jeg gikk på Helsøysund skole frem til niende klasse. Jeg var heldig som gikk i en klasse med bare fire elever frem til sjette klasse. Da kom det elever fra Forsnes, og vi ble åtte i klassen. Det var en liten klasse den gangen. Mens klassen til Rita, som gikk under meg, hadde over 20-elever. Med så få elever fikk vi god oppfølging og fikk nyte godt av det meste, minnes Krogstad.

Tom Ketil som liten gutt i Kvenværet Foto: Privat

Diskuterte politikk med Rita Ottervik

På skoleveien gikk han ofte sammen med søskenbarnet Rita Ottervik, som er ett år yngre enn Krogstad.

- Det er kanskje på grunn av meg at Rita har blitt så god politiker som hun har blitt. I 12-13 årsalderen diskuterte vi politikk på skoleveien så fillene føyk. Vi diskuterte til Rita grein i blant. Hun er jo sta og egen, så hun ga seg jo ikke. Og jeg smurte gjerne på for å trimme henne litt. Så hun lærte seg å argumentere den gangen, sier Krogstad.

I ungdommen var Krogstad med på det meste som skjedde i bygda.

- De som husker meg fra den tiden husker meg som en engasjert person. Jeg var med på alt. Jeg spilte stort sett nesten alle instrumentene i musikkkorpset. Jeg var med i teaterlaget. Og jeg var veldig aktiv i fotball og Vest-Hitra idrettslag. Jeg spilte veldig aktivt frem til junior-nivå. Etterhvert ble jeg utdannet B-trener og dømte fotball i mange år. Jeg trente to fotball-lag og spilte på to fotball-lag samtidig. Jeg ble plukket ut til  å være med på et treningsprogram for dommere i høyere divisjoner. Men da jobbet jeg så mye at jeg måtte si det fra meg, forteller Krogstad.

Han var også politisk aktiv en stund.

- Jeg var med i AUF sammen med Rita og Trond Giske en stund. Der var det en del utsvevende og artige damer, for å si det sånn, sier han og ler godt.

Siden var han med på å starte en upolitisk liste på Hitra og ble valgt inn i kommunestyret på midten av 80-tallet.

- Det ble en kort periode. Jeg fant ut at jeg ikke ville drive med politikk, fordi det var for mye falskneri

Fra laks til sex

- Jeg har hørt fra folk som kjente deg på den tiden at du tidlig hadde kremmer-ånd?

- Ja, jeg startet tidlig som kremmer. Det første jeg begynte med var å selge eksklusive pris-etiketter. Den gang var det bare hvite papirlapper, men jeg fikk laget etiketter med litt mer forgylt preg. Det dro jeg rundt og solgte til butikker i distriktet. Men det varte bare en kort periode, før jeg begynte med Hitra solutleie, der jeg leide ut solarier i en periode på fem-seks år. Etter det begynte jeg med HT-agenturer, som jeg startet opp sammen med Hilde Langdahl, som jeg var sammen med på den tiden.

Tom Ketil Krogstad på slutten av 80-tallet da han leide ut solsenger.

Så blir vi avbrutt av en kunde som kommer inn, og kremmeren Krogstad våkner til.

- Kan jeg hjelpe deg med noe kanskje?

- Er disse på tilbud, spør den unge mannen.

- Ja det er de to siste vi har igjen, så vi kjører dem ut til halv pris. Det er knallbra vibratorer, men vi må sortere ut noe, fordi vi får inn så mye nytt, svarer Krogstad.

Mannen legger en halv-pris vibrator på disken og går videre for å se nøyere på det svært rikholdige og fargerike utvalget av sex-leketøy og sex-hjelpemidler. I hyllene finnes det noe for en hver lyst, kan man godt si.

- Du må bare kauke ut hvis du trenger noe hjelp, sier Krogstad.

Han fortsetter på historien om kremmervirksomheten.

- Vi dannet et selskap som samarbeidet med Vinråstoffhuset i Trondheim - og Sjokoladebutikken, som tok inn en del spesielle sukkertøy som ikke fantes i markedet fra før. Det fant vi ut at vi skulle selge i Hitra, Frøya, Snillfjord, Smøla og det området der. Jeg begynte også å selge spekemat på dørene til folk i hele Trøndelag. Men allerede da var jeg i fast arbeid. Jeg begynte hos Svein Tårnesvik i Grefsnesvågen ved Sjølaks og sjømat. Jeg begynte som håndtlanger i butikken der i 14-15 årsalderen. Etter noen år var jeg mer eller mindre arbeidsformann på krabbefabrikken med ansvar for hygiene og renholdet, og etter hvert hele driften. Da hadde vi på det meste 50-60 personer som jobbet der i krabbesesongen.

- Likte du å holde på med det?

- Ja. Jeg har alltid vært glad i å administrere og styre med ting. Tårnesvik startet også opp lakseoppdrett i Grefsnesvågen gjennom selskapet Sjølaks i 1979. Der jobbet jeg i ti år, og var i perioder driftsleder. Jeg var med helt fra begynnelsen og var med på å bygde opp fabrikken der vi slaktet laksen.

Unge Krogstad sluttet etterhvert med lakseoppdrettet da han ble uenig med en av medeierne i måten ting skulle gjøres på. Han hadde også arbeidsdager som arbeidstilsynet ville ha reagert på. Med jobben i sitt eget firma i tillegg arbeidet han 15-16 timer i døgnet.

- Jobbet du så mye fordi du liker å jobbe?

- Ja, jeg liker å jobbe og styre på.

- Er du glad i penger kanskje?

- Ja. Men det er ikke pengene som driver meg i utgangspunktet. Da hadde jeg vært rik i dag. Ser du på min formue så er den rimelig flat. Det som har drevet meg er å skape og få til noe. Hvis du ser opp gjennom historien så har jeg vært med på veldig mye forskjellig, forteller Krogstad.

Utviklet Pilegrimslaksen

På 90-tallet bodde han på Skatval der han drev Spekematbua og et cateringsselskap. På midten av 90-tallet startet han opp blant annet Royal Salmon som hovedaksjonær, sammen med hitterværingene Ivar Nesset og Dag Lund. De kjøpte laks fra Midnor på Hitra som ble foredlet til røykalaks og speket laks i  lokaler på Valentinlys i Trondheim.

I 1997 fikk Tom Ketil Krogstad førstepremie for beste smaksopplevelse med Pilegrimslaksen under Trondheim sjømat- og skalldyrfestival.

- Vi ble norgemestere i røykalaks i to år, og utviklet merkevaren Pilegrimslaksen i samarbeid med Pilegrimskontoret i Oslo. Det er det ikke mange som vet. Og gravlaks vant vi ett år med. Vi var gode i det vi holdt på med. Den gangen gikk jeg og nye veier med emballasje, med svart bunn på laksen i stedet for den standard gullfargede. Og en eske med tre ulike typer laks og dressing som jeg brukte flere hundre tusen på å utvikle er legendarisk.

Royal Salmon var opp i 20 ansatte på det meste. Men Krogstad solgte i tillegg spekematprodukter og dro rundt på martna med både spekemat og laks.

I en avisartikkel fra Rørosmartnan i 1996 kan vi lese om spekepølseselger Krogstad som står med rødfrosne ører i bitende kulde uten lue.

- Skulle vel tatt på lue ja, sier Krogstad til journalisten.

- Men har du hørt om Pilegrimsproduktene? Vi har flere meter med Pilegrimslaks. Det må du skrive om, reklamerer Krogstad, slår ut med hendene, før han plutselig står med en brosjyre i hånden. En ekte martnaskremmer lar seg ikke avspise med en simpel værprat, skriver Adresseavisen.

- På det meste drev jeg Spekebua Trøndelag med fem biler og seks-sju mann i arbeid, Trøndelag Catering med fire-fem ansatte og laksefabrikken med over 20 ansatte. Jeg hadde jeg to selgere som drev Spekebua engros og gaver. Og jeg drev restauranten på Lille London. Midt opp i alt dette startet jeg opp med Club4, forteller Krogstad.

Starten på Club4

Men så skjedde det noe som skulle avgjøre Krogstads videre vei i livet.

- Jeg hadde startet opp Club4, og Royal Salmon hadde havnet i likviditetsproblemer. Det kom inn nye folk på eiersiden. Jeg opplevde at det ikke ble akseptert at jeg var frontfigur for Royal Salmon og samtidig drev på med en sex-klubb. Da ble jeg bedt om å enten trekke meg ut av selskapet, eller at fabrikken ble lagt ned. Det er en stygg historie, men jeg valgte å ta ansvar ved trekke meg ut av hensyn til familie og de andre som jobbet der. Etter to år slo de det konkurs. Da var jeg fremdeles ansvarlig for gjelden på fabrikken. Men detaljene om dette kommer ut i en bok jeg holder på å skrive. Der vil du få vite hvem som har baller, og hvem som ikke har det, for å si det sånn, sier Krogstad.

- Hvordan havnet du i erotikk og sex-bransjen?

- Jeg har vært opptatt av erotikk siden ungdommen, og skrev særoppgave om erotikk på gymnaset, så det lå litt i kortene. Ennå mens jeg var på Hitra og drev med HT-agenturer og spekematsalg var jeg på utkikk etter noe nytt å finne på og nye markeder. På slutten av 80-tallet så jeg tilfeldigvis en annonse i en avis, der to engelskmenn søkte etter noen som var interessert i å starte opp et franchise for Kondomeriet. Jeg ringte dem, og vi avtalte et møte i Trondheim, der de viste meg konseptet. Men jeg syntes det var forferdelig dårlige avtaler, som passet dårlig for meg så hadde lyst til å styre min egen butikk, forteller Krogstad.

Det skulle ta mange år før Krogstad igjen tenkte på sex som forretning. Mens han drev med Royal Salmon og alt det andre traff han en kvinne fra Thailand, som han ble samboer med. Det skulle bli starten på både Club4 og en senere hallik-dom.

- Jeg traff henne i Bergen, der hun jobbet deltid i SAS. Da hun flyttet sammen med meg i Trondheim hadde hun ikke noe å gjøre, så hun startet et massasjestudio som hun kalte FunTime. Gjennom de jeg traff der oppdaget jeg at folk var ute etter den dype samtalen rundt sex. De var ute etter andre folk som forsto dem i forhold til tabuområder som anal-sex, eller det å ha trekant med noen, eller være med på gang-bang. Da tenkte jeg at faen, det må gå an å lage en plass der folk kan gjøre dette. Så i 1998 dro jeg til Oslo og snakket med Bjørn Normann, som drev den eneste swingers-klubben i Norge. Han mente at det må gå an å starte opp en klubb i Trondheim også, når det går bra i Oslo. Da tok det ett års tid før jeg bestemte meg, forteller Krogstad.

I 1999 fikk han leie lokaler i Tordenskjolds gate 4 i midtbyen.

- Bjørn Johansen som eide fabrikklokalene til Royal Salmon hadde nettopp kjøpt en bygård som var regulert til næringsdrift og som vi fikk leie og pusse opp. Vi gjorde alt etter boka og fikk godkjent lokalene som næringsbygg. Men da vi skulle søke om skjenkebevilling bestemte kommunestyret at det plutselig ikke var næringslokale lenger, og nektet å gi meg skjenkebevilling. Det gjorde de fordi vi var en erotisk klubb. Men da tenkte jeg at når de er så kjipe så driver jeg Club4 likevel og skjenket på trass i tre år. Det er det eneste Club4 er dømt for, og det står jeg rakrygget for, sier han.

Club4 åpnet offisielt nyttårsaften 2000, og men måtte stenge dørene allerede i april samme år på grunn av ulovlig skjenking. Krogstad fortsatte imidlertid med skjenkingen frem til høsten 2002 da Namsmannen skiftet ut låsene i inngangsdøren, etter at naboer krevde klubben stengt på grunn av ulovlig skjenking og bråk.

Dømt som hallik

Samtidig var Krogstad tiltalt for å være hallik i sin samboers massasjestudio Fun Time. Der mente påtalemyndigheten at rundt 60 prostituerte solgte sex, og at Krogstad var deres hallik.

- Jeg ble koblet sammen med virksomheten ved massasjeinstituttet på Valentinlyst, og etter som jeg er mann ble jeg ansett som hovedmann, og ble dømt for det.

Hallikdømt: Tom Ketil Krogstad ble dømt for hallikvirksomhet i 2001.

- Mener du at du ble uskyldig dømt?

- Uskyldig var jeg nok ikke, i og med at jeg var med på det. Men det var min samboer som hadde nettverket og tjente penger på det. Jeg jobbet med å få det lovlig så godt vi kunne og ansatte de som jobbet der og innførte arbeidsgiveravgift og skattetrekk til den norske stat.

- Men de som jobbet der tok i mot kunder og…?

- De tok i mot kunder og ga massasje, og det viste seg etterhvert at det var mer enn massasje, ikke sant. Men jeg drev tre firma på den tiden, og hadde høy årsinntekt, så jeg hadde ikke behov for å tjene penger på virksomheten der. Men jeg var jo sammen med henne, og sto side om side med henne, og ble etterhvert klar over virksomheten der, og kan ikke si annet enn at jeg er medskyldig på den måten. Men jeg er ikke skyldig på den måten jeg ble dømt, mener Krogstad.

I 2001 ble han dømt til 16 måneders fengsel for hallikvirksomhet og ulovlig skjenking. Hans tidligere samboer fikk ni måneder i fengsel og Club4 sin markedssjef fikk seks måneders fengsel.

Han har lenge sagt at han vil skrive bok om det som har skjedd, og han sier han jobber jevnt og trutt med den.

- Jeg ble urettferdig behandlet, og utsatt for løgner og påstander fra politiet og media som ble skapt for å svartmale meg. Jeg hadde jo terget på meg en del moralister og personer som sitter i sentrale personer i samfunnet. Det vil komme frem i boka, og det er noen som vil få seg noen ballespark fordi de fortjener det, sier Krogstad.

Før han sonet fengselsdommen mellom 2003 og 2005 avviklet han cateringsselskapet og Spekebua, og solgte seg ut av Royal Salmon.

-  Det ble vanskelig for meg å drive forretningsvirksomhet med alt oppstyret rundt Club4 og hallik-tiltalen. Når jeg skulle på messestand på Momarken så  kunne jeg få spørsmål om jeg kommer med laks eller pornofilmer. Så jeg måtte bare ta et valg. Det som sto meg nærmest da var å jobbe videre med Club4, fordi jeg syntes det var noe som var jævlig bra for mange mennesker, og som fikk et mye bedre liv av å være der.

Gjennom Club4 ble det også etterspørsel etter sex-leketøy, og Krogstad ordnet et lite utsalg i kjelleren der. Etter soningen åpnet han Club4 Shop, som i dag er Norges nest største erotiske butikk. I tillegg åpnet han for få år siden Erotikk 1 i midtbyen, som er Norges største.

Flere øyværinger som sex-medlemmer

Medlemsklubben Club4 ble lagt ned fysisk i 2003, men holdt det i gang gjennom å leie ulike ad-hoc lokaler.

- Jeg har drevet Club4 hele tiden uten lokaler. Vi organiserte det slik at vi leide hotellsuiter på Britannia, skytterhuset på Byåsen, Trondheim leilighetshotell der det var store leiligheter der vi kunne ha party.

- Visste de at de leide ut til Club4?

- Både ja og nei. Flere visste utmerket god hva vi holdt på med. Men vi leide blindehytta(turhytte i Bymarka) flere ganger, og da visste de det ikke før de oppdaget det. Vi fikk ikke leie hytta etter det, humrer Krogstad.

Siden 2013 har Club4 hatt lokaler i et industriområde på Heimdalsmyra, der medlemmer møtes for å hygge seg med hverandre.

- Hvordan vil du beskrive Club4?

- Det er en plass for alle typer mennesker fra alle samfunnslag, hvor man kan komme hvis man vil snakke om sex, se nakenhet, oppleve seksuell aktivitet, og kanskje få utløp for en seksuell fantasi. Det er rett og slett en frisinnet, fordomsfri gjeng som gjør det de har lyst til å gjøre så lenge de følger norske lover, forklarer Krogstad.

- Er det noen hitter eller frøyværinger som har vært medlem i Club4?

- Det er klart. Det er mellom 30 og 40 medlemmer derfra. Ellers er det medlemmer fra hele Trøndelag, og andre steder i landet.

Han viser oss rundt i butikken og forteller at øyværingene investerer i langt røffere ting enn vibratorer.

- Det finnes en og annen maske på Hitra og Frøya også tror jeg, sier Krogstad og viser frem en svart sadomachosistisk lærmaske.

Videre viser han frem populære artikler som elektriske penisringer og såkalte kuklåser.

- Det setter man på redskapen og låser med hengelås så man ikke får til og bruke det man har. Det å bli nektet er opphissende for noen.

- Finnes de på Hitra og Frøya?

- De finnes i hele Norges land og også på Hitra og Frøya.

- En snill sønn

- Hvilket forhold har du til Hitra i dag?

- Jeg flyttet fra Hitra i 1996 og har ikke annet forhold til Hitra enn at jeg har vokst opp der og av og til har vært på besøk hos gamle kompiser. Men jeg er glad for at jeg hadde oppveksten min der. Det var en fantastisk god plass å bo og jeg husker det som et veldig engasjert samfunn, sier Krogstad.

- Hvordan synes du livet ditt er i dag?

- Jeg har et bra liv. Men jeg skulle ønske jeg hadde mer penger i banken. For penger kan jeg gjøre noe med. Ikke for min personlige vinning, men for andre folk. Men jeg har jo bygget opp en virksomhet med sju ansatte og som omsetter for 15-16 millioner i året. Jeg skaper mye verdier for samfunnet og betaler mye skatt til den norske stat. Ellers vil jeg gjerne si at jeg har det bra takket værte en kvinne fra Hammerfest jeg traff for 12 år siden. Hun bidrar mye til at jeg kan si at jeg lever et bra liv både med jobb og familie. Jeg har en familie med henne, en stedatter og tre barn med fem barnebarn, som også er en stor del av mitt daglige liv i dag.

Godt forhold til mamma

Like før vi skal dra kommer Tom Ketils mor, Eva Krogstad innom butikken. Hun bor i Meråker og har vært et ærend i byen.

- Hva synes du om at Tom Ketil slo inn på denne veien?

- Den første tiden må jeg si at det var veldig hardt. Det kom som et sjokk på meg da han begynte med Club4. Det gikk to-tre år før jeg kom meg over det. I dag gjør det meg ingen verdens ting. I ettertid har jeg sett at det er behov for det han holder på med, og jeg har til og med hjulpet Tom her i butikken. Jeg har hjulpet folk inn her med rullestol, så jeg håper de som har behov for det kommer hit, sier hun.

- Hvordan vil du beskrive Tom som sønn?

- Han har vært en bra sønn, og er veldig snill. Han er flink til å ringe meg og besøke meg, sier moren.

Mor og sønn: Tom Ketil er veldig snill, sier mamma Eva Krogstad.