Fire elever fra bygg- og anleggsteknikk ved Guri Kunna videregående drar snart til Tyskland for å hospitere i en tysk håndtverksbedrift.

Det er Senter for internasjonalisering av utdanning og finansiering fra Kunnskapsdepartementet som gjør det mulig for elevene å reise gjennom et såkalt mobilitetsprogram for fag- og yrkesopplæring som heter Gjør det!

- De to første dagene skal vi være på en videregående skole i Freiburg, der vi skal lære mer om det tyske samfunnet. Så skal vi ut i fjorten dager praksis i en bedrift for å lære mer om tømring og muring, sier Erlend Johnsen.

- Jeg synes det blir interessant å se forskjellen på hvordan de bygger husene der og her, sier Kim Erik Hansen.

Mye ny lærdom

- Programmet er rettet opp mot Tyskland, for å sikre håndverkstradisjoner, besøker bedrifter og knytte sammen arbeidslivet i Norge og Tyskland. Jeg tror elevene kan få med seg mye lærdom som det vil få bruk for i arbeidslivet. De vil få se restaurering av gamle tyske hus med byggeteknikker som er opphavet til byggeteknikken vi har i Norge i dag, og de vil få lære om mer moderne byggeteknikker. De vil også få oppleve en annen kultur. Det tror jeg blir spennende for elevene, forteller lærer Roger Ervik.

- Det blir artig å oppleve Tyskland og oppleve kulturen der, sier Adrian Ranheim.

- Dette er en del av utviklingsarbeidet vi har ved Guri Kunna, der vi ønsker at elevene skal få en interessant og god opplæring. Alle utdanningsprogrammene vi har skal ha utviklingsprogrammer, og dette er nytt for bygg og anleggsteknikk. Vi håper og tror at rekrutteringen til denne bygg- og anleggsteknikk-linjen vil øke når elevene får se hvilke muligheter faget har. Akkurat nå er rekrutteringen ikke så god som vi ønsker. Vi ser at det er et behov i næringslivet rundt oss for blant annet tømrere. Men søkingen inn til linjen er ikke stor nok til å dekke behovet, sier assisterende rektor  Sigbjørn Glørstad.

- Så disse guttene er sikret jobb?

- Det tror jeg ganske sikkert. Men de skal ikke nødvendigvis jobbe i Hitra og Frøya- regionen. De skal kunne jobbe hvor som helst når de er ferdige. De får se når de kommer til Tyskland - om en norsk snekker duger der, sier Glørstad.