I frykt for at saken vil skape presedens i andre tomteavtaler og fordi man enser reaksjoner fra konkurrenten Sundolitt, stanser Hitra kommune kontrakten med Bewi på Jøsnøya.

Det skjer inntil man får vurdert om man skal kjøpe tilbake tomta selv. Bakgrunnen er at Bewi har overdratt aksjemajoriteten i sitt eierselskap på Jøsnøya til en annen part, noe som i salgskontrakten gir kommunen rett til å vurdere gjenkjøp.

Saken kommer på toppen av at Bewi tidligere på overtid søkte om forsinket byggestart i Hitra industripark på Jøsnøya (begrunnet med at markedet ikke er til stede), og kommer opp i forbindelse med at Bewi nå har søkt om å få sette opp en lagerhall i stedet for fabrikk på området.

Etter en lengre debatt i formannskapet denne uka, der det ble uttrykt klar misnøye over framgangsmåten til Bewi, ble det enstemmig vedtatt at søknaden om oppføring av plasthall først blir behandlet når kommunen har avklart eventuell bruk av forkjøpsrett.

- Vi har flere avtaler med samme klausul. Hvis vi lar være å stille krav her, vet vi ikke hva som måtte komme fra andre kjøpere på Jøsnøya og andre eiendommer vi har, sa rådmann Laila Hjertø i møtet.

Sundolitt-brev

- Det er et politisk spørsmål om man skal se forbi avtalebruddet og imøtekomme søker helt eller delvis. Prinsipielt bør alle parter forholde seg til inngåtte avtaler. Selskapene det er snakk om gir inntrykk av å være profesjonelle investorer. Det er derfor for rådmannen vanskelig å forstå at man velger å ikke oppfylle sine forpliktelser i inngåtte avtaler, men overser både frister og motpartens rettigheter, skriver rådmannen i saksframlegget.

- Jeg kan ikke spekulere i hva Sundlitt velger å gjøre, men det er helt klart at de følger med på hva som skjer, sa ordfører Ole L. Haugen (Ap) og ba politiker-kolleger og administrasjonen om å være påpasselig med at prosessen foregår på formelt riktig vis.

Haugen viste til at Sundolitt Hitra AS nylig har sendt brev til kommunen med flere spørsmål rundt Bewis framgangsmåte. Sundolitt spør for eksempel om oppføring av en slik plasthall innebærer at Bewi har oppfylt sine plikter i kjøpekontrakten.

- Jeg kan ha forståelse for at Bewi vurderer behovet annerledes og ikke vil bygge ennå. Men her må vi være klar over at vi blir fulgt godt med. Er plasthall er oppfyllelse av byggeklausul? Svaret er nei. Jeg er for ryddighet og respekt for avtalen med alle parter, så jeg ser at vi ikke har råd til å gå for annet enn rådmannens innstilling. Vi avslår ikke søknaden, men den skal vi realitetsbehandle når vi har tatt stilling til forkjøpsrett, sa Haugen.

Han la også til – på samme måte som kommunens saksbehandler har skrevet til Bewi – at intensjonen med å opprette Hitra industripark var å skape ny aktivitet, ikke rene lagerfunksjoner.

- Vi har ikke investert titalls millioner på Jøsnøya for at det skal bli et område for plasthaller, som ordføreren uttrykte det i møtet.

Eierskiftet fikk konsekvenser

Sundolitt Hitra AS eier nabotomta til Bewi Hitra Eiendom AS, et selskap som senere skiftet navn til Hitra Eiendom AS. Dette sistnevnte var 100 prosent eid av Bewi Eiendom Holdning AS. I slutten av mars fusjonerte dette selskapet inn i Industrieiendom Nord AS og selskapet – og avtalen med Hitra kommune – kontrolleres nå av selskapet Trym Invest med 51 prosent.

Hitra kommune mener Bewi dermed ikke har oppfylt sine forpliktelser i kjøpekontraktens punkt 10.

Mulig å holde framdrifta

- Her har det oppstått en ny eier med det faktum at Hitra kommune har forkjøpsrett. Det spørsmålet må vi ta en avgjørelse på kjapt. Likens ser jeg at Sundolitt er kritisk, her er det konkurrenter som følger hverandre med argusøyne, kommenterte Per Ervik (Pp).

- Jeg er overrasket over hvordan en profesjonell aktør som Bewi er så uryddig. Går det nå for lang tid, kan det bli som Bewi ikke ønsker, men det er en konsekvens som Bewi i så fall sjøl må ta, sa Torfinn Stub (V).

Tom Skare (Frp) stilte spørsmål ved om det er så lurt å gå for rådmannens innstilling, og fryktet for at hele avtalen med Bewi på Jøsnøya kan gå i vasken.

- Jeg syns dette er vanskelig, det er flere hensyn å ta. Jeg kan jo ha forståelse for argumentasjonen til Bewi, sa Skare, men valgte etter debatten å stille seg bak vedtaket.

- Jeg såpass optimist og tror at både Bewi og Sundolitt har reelle planer om å bygge fabrikk. Jeg regner med at rådmannen tar rask kontakt med Bewi nå, slik at vi får den framdrift som partene og vi sjøl har ønsket oss, sa Skare, hvorpå rådmannen svarte:

- Hvis Bewi vil handle raskt, har vi tid til å få med saken til politisk behandling den 24. april, altså i den framdrift som var opprinnelig tenkt.